Jelte Wiersma Premium Corner

Overname van Italië zal EU-landen nog opbreken

10 juni 2018

 

Bedrijven en landen zijn niet een op een te vergelijken en vergelijkingen gaan altijd mank. Maar laten we als gedachtenexercitie er eens vanuit gaan dat de eurozone bestaat uit verschillende bedrijven, zoals Deutschland AG en BV Nederland, die proberen te fuseren dan wel elkaar over te nemen. Daarbij proberen deze landen-bedrijven elkaars cultuur aan de ander op te leggen. Zo proberen Frankrijk en Italië hun cultuur op te leggen aan Duitsland en Nederland en vice versa.

In het bedrijfsleven zijn overnames aan de orde van de dag. Daardoor bestaat veel ervaring met wat de dynamiek is achter zulke overnameprocessen, hoe ze verlopen en waarom ze al dan niet slagen. Adviesbureau McKinsey analyseerde 160 overnames en de conclusie is dat de meeste niet hebben gebracht wat ervan werd verwacht.

Waarom willen besturen van bedrijven overnames doen? Een belangrijke drijfveer is de vrees zelf te worden overgenomen dan wel tweede viool te spelen door te worden geconfronteerd met een grotere concurrent. Soevereiniteit kan aldus alleen worden gehandhaafd door schaalvergroting. Daarnaast wordt aandeelhouders voorgehouden dat schaalvergroting leidt tot grotere efficiëntie en dus hogere winsten.

De EU wil fuseren tot een machtige multinational

Precies dezelfde argumenten worden in de EU en de eurozone gebruikt. Europese landen zullen naar de pijpen van de Verenigde Staten en China moeten dansen als ze niet fuseren tot een machtige multinational. Slechts de EU kan de soevereiniteit van Europese landen waarborgen, meldt onder anderen de Franse president Emmanuel Macron. Volgens premier Mark Rutte (VVD) is de euro goed voor de economie.

Op basis van de data van McKinsey zijn deze aannames op zijn minst twijfelachtig. In het bedrijfsleven gebeurt tijdens en na overnames dan wel fusies meestal het volgende: de overnemer betaalt uit hebberigheid dan wel uit angst de boot te missen bijna altijd een te hoge prijs aan de prooi. Zoals RBS, Santander en Fortis te veel betaalden voor ABN AMRO en daaraan bijna zelf tenondergingen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.