buitenland

Erdogan: Hitler-Duitsland is een voorbeeld voor Turkse staat

01 januari 2016

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil maar al te graag een presidentieel systeem invoeren. Een van zijn voorbeelden voor de inrichting van een vernieuwde Turkse staat? Het ‘effectieve’ Duitsland van Adolf Hitler.

Erdogan maakte de opmerkingen tegenover het Turkse persbureau Dogan. ‘Presidentiële systemen zijn effectiever en succesvoller dan parlementaire,’ zei de president. ‘Er zijn voorbeelden van in de wereld. Je ziet het als je kijkt naar het Duitsland van Hitler.’

‘Maar ook recentelijk zijn er voorbeelden,’ vervolgde Erdogan. Andere presidentiële staten die Erdogan ziet als voorbeelden zijn Rusland, Amerika en Frankrijk.

Na de grote verkiezingswinst in november heeft de AK-partij te kennen gegeven graag de grondwet te willen aanpassen. Erdogan wil een presidentieel systeem instellen, in plaats van het huidige parlementaire systeem.

Super-president

Met het nieuwe systeem zou de president ook uitvoerende bevoegdheden krijgen, en niet alleen ceremoniële. ‘Op die manier kan Turkije daadkrachtige stappen zetten,’ aldus Erdogan.

Oppositiepartijen staan wantrouwend tegenover de plannen van Erdogan, die vrezen dat hij van zichzelf een ‘super-president’ van Turkije wil maken. Wel willen de partijen dat de grondwet wordt veranderd, die nu uit 1980 stamt en werd opgesteld na een militaire coup.

Gesprekken met burgers

Om zijn plannen voor een presidentieel systeem voor te leggen aan Turkse burgers, wil Erdogan dat Turkse autoriteiten gaan bellen met ‘zoveel mogelijk’ Turken.

Zeker 500.000 mensen moeten op deze manier hun mening kunnen geven over de grondwetswijziging. Erdogan zegt dat er uiteindelijk sprake moet zijn van ‘een maatschappelijk akkoord.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.