Turkije

Ironisch: Erdogan noemt Turkije ‘voorloper van persvrijheid’

10 januari 2018

Een markante uitspraak van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij noemt Turkije een ‘koploper op het gebied van de persvrijheid.

Hij deed zijn uitspraak op de Turkse Dag van Werkende Journalisten, zo meldt het Duitse persbureau DPA.

‘Vrije en transparante mediaorganisaties’

‘Op het gebied van persvrijheid, de nieuwste communicatietechnologieën, sociale media en internetjournalistiek is Turkije een van de leidende landen in de wereld,’ aldus Erdogan.

Volgens hem heeft het publiek recht op ‘snel, accuraat en onpartijdig nieuws’, en brengt de democratie met zich mee dat mediaorganisaties ‘zonder enige beperking’ over alle delen van het land berichten. Een kosmopolitische samenleving is alleen mogelijk met ‘vrije, transparante en eerlijke mediaorganisaties,’ zegt Erdogan.

Veel journalisten in de cel

Ironisch, want het regime van Erdogan staat niet bepaald bekend om zijn tolerante houding jegens journalisten en critici. Turkije staat op de 155e plaats van de 180 in de persvrijheidindex van Reporters Without Borders. Verschillende internationale organisaties slaan geregeld alarm omdat kritische media volgens hen volledig de mond worden gesnoerd in Turkije. Na de mislukte coup in juli 2016 in Turkije voerde de Turkse regering grootschalige zuiveringen door, waarbij veel media doelwit waren.

Uit cijfers van die ngos blijkt dat er tussen de 39 en 151 journalisten in de Turkse cel zitten, onder wie ook de Duits-Turkse correspondent Deniz Yücel. De journalist van Die Welt wordt al meer dan een jaar zonder aanklacht vastgehouden in Turkije.

Erdogan beschuldigde Yücel er eerder publiekelijk van een ‘terrorist en een spion’ te zijn. In zijn toespraak tijdens de dag van de journalisten zei Erdogan ook dat sommigen misbruik maken van de ‘vrijheid van meningsuiting’ in Turkije, en proberen door ‘desinformatie en manipulatieve boodschappen de broederschap van ons volk en de integriteit van onze staat te vernietigen.’ De Turkse autoriteiten beschuldigen Yücel van het ‘verspreiden van terreurpropaganda’, een aanklacht die niet zelden wordt gebruikt tegen journalisten die onwelgevallige berichten publiceren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.