Turkse avances in Duitsland niet met open armen ontvangen

05 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van de Duitse minister Sigmar Gabriel (L) en de Turkse minister Mevlut Cavusoglu - Foto: AFP

Turkije onderneemt pogingen om de banden met diverse Europese landen aan te halen. Vrijdag is Duitsland aan de beurt: de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu vraagt zijn Duitse ambtsgenoot Sigmar Gabriel om met een schone lei te beginnen.

De twee landen lagen afgelopen jaar op verscheidene punten met elkaar overhoop. Cavusoglu is vooral uit op een verbetering van de economische relatie.

‘Dit is niet de tijd voor megafoondiplomatie,’ schrijft Cavusoglu in een column in onder meer de Berliner Morgenpost. Duitsland is de grootste handelspartner van Turkije. In de laatste vijf jaar handelden de twee landen voor zo’n 174 miljard euro, aldus Cavosuglu.

Duitsland wil vrijlating journalist

Cavusoglu roept de Duitsers op een meer ‘empathische toon’ te hanteren in interacties met Turkije. Volgens hem snapt de Duitse regering niet hoe Turkije is ‘getraumatiseerd’ door de mislukte coup in juli 2016.

Maar Gabriel reageert niet al te happig op zijn avances. Als de Turken de relatie willen verbeteren, zullen ze eerst de Turks-Duitse journalist Deniz Yucel moeten vrijlaten, aldus de minister. De journalist van Die Welt wordt al meer dan een jaar zonder aanklacht vastgehouden in Turkije.

Gabriel wil wel blijven praten: ‘Als we dat niet doen, zal de situatie sowieso niet verbeteren – noch voor ons, noch voor individuen die zonder reden worden vastgehouden,’ zei Gabriel vrijdag in Der Spiegel.

Wapenleveranties stopgezet

Eerder annuleerde Duitsland een groot aantal wapenleveranties aan Turkije, en verklaarde het land dat alle toekomstige wapenverzoeken worden herzien. De Duitse wapenhandel naar Turkije is significant: in 2016 exporteerde de Duitse regering voor zo’n 83,9 miljoen euro aan wapens naar Turkije. Daarna werd een groot aantal wapenverzoeken afgekeurd.

‘Dat blijft zo, totdat de kwestie-Yucel is opgelost,’ aldus Gabriel vrijdag. De Turkse autoriteiten beschuldigen Yucel van het ‘verspreiden van terreurpropaganda’, een aanklacht die niet zelden wordt gebruikt tegen journalisten die onwelgevallige berichten publiceren.