Erdogan richt zijn woede op de media: 131 organisaties dicht

27 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

De zuivering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan duurt voort en richt zich nu op de media. De Turkse regering sluit 131 mediaorganisaties en wil ook nog eens tientallen journalisten arresteren.

Erdogan start een enorm offensief tegen de media. Onder meer zestien tv-zenders, 45 kranten, drie persbureaus en 23 radiozenders worden gesloten door de regering, meldt CNN Türk. Onder de mediaorganisaties zijn persbureau Zihan, de kranten Today’s Zaman en Taraf en tv-zender Kanaltürk. Een aantal van de websites van de mediaorganisaties zijn nu al niet meer bereikbaar.

Woensdag werd ook aangekondigd dat 47 journalisten van de opgedoekte krant Zaman zullen worden opgepakt. Maandag vaardigden de Turkse autoriteiten al een arrestatiebevel voor 42 andere journalisten uit.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Alles wat ‘staatsveiligheid’ in gevaar brengt, is een doelwit
De Turkse president kan de zuivering deels uitvoeren dankzij de noodtoestand die hij vorige week zelf uitriep. Die schrijft voor dat de staat alle radio- en tv-uitzendingen en het verspreiden van tekst mag controleren. Als Ankara vindt dat deze geluiden aan banden moeten worden gelegd om de ‘staatsveiligheid’ te garanderen, dan kan dat.

Het regime van Erdogan voert al langer strijd tegen journalisten die kritisch berichten over de regering. ‘Vervelende’ journalisten werden opgepakt en organisaties dichtgegooid. In de persvrijheid index van Reporters without Borders staat Turkije 151ste van de 180.

Meer dan 50.000 Turken opgepakt of ontslagen

Naast de heksenjacht op journalisten, gaat ook de zuivering binnen andere instituties onverminderd door. Woensdag werden nog eens 1.700 militairen formeel ontslagen, onder wie ook een aantal hoge generaals. Ze zouden banden hebben met de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, die ervan wordt verdacht achter de mislukte staatsgreep te zitten.

Ook zullen alle militaire hoge scholen worden gesloten, schrijft Al Jazeera. Erdogan wil per decreet een nieuw systeem opzetten voor het opleiden van militairen. Na de coup zijn al meer dan 60.000 militairen, rechters, leraren, geestelijken, journalisten en activisten ontslagen of opgepakt door het Turkse regime.