Europese Unie

Erdogan: Turkse toetreding is oplossing voor alle problemen

24 oktober 2017

De oplossing voor alle problemen van de Europese Unie (EU) ligt in Turkse toetreding. Dat zegt althans de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die Europese leiders dinsdag oproept om te stoppen met ‘de heksenjacht op Turkije’.

‘We verwachten dat Europese leiders hun gezonde verstand terugkrijgen. Het escaleren van xenofobie is voor niemand goed. Dromen van aan de macht komen door islamofobie heeft geen zin,’ zei Erdogan maandag tijdens een partijcongres van zijn AKP in Ankara.

‘Een Europa zonder Turkije leidt alleen maar tot eenzaamheid, wanhoop en interne conflicten (binnen de EU, red.). Turkije heeft Europa niet nodig, maar Europa Turkije wel. Ze willen het niet toegeven maar de oplossing voor alle chronische problemen van de EU is een compleet lidmaatschap van Turkije.’

Zo vaak gedreigd

Hoewel er nooit formeel een einde is afgekondigd van de toetredingsgesprekken met Turkije, liggen ze wel al geruime tijd stil. Vanuit Brussel klinkt er kritiek op de mensenrechtensituatie in Turkije, vooral de grootschalige zuiveringen die het bewind van Erdogan onder een alsmaar verlengde noodtoestand uitvoert na de mislukte staatsgreep in juli vorig jaar.

Het Europees Parlement vroeg net na de Turkse referendumuitslag – waarmee de Turkse president Recep Tayyip Erdogan meer macht naar zich toetrekt – al om beëindiging van de toetredingsgesprekken met Turkije. Dat dreigement is vaker geuit binnen Europese kringen, maar de migratiedeal die de EU in 2015 met Turkije sloot, zat een definitief einde van die gesprekken in de weg.

Door alle ontwikkelingen in Turkije is die situatie veranderd. Erdogan dreigde zelf  trouwens ook al de toetredingsgesprekken te staken.

Overigens haalde Erdogan maandag tijdens zijn partijcongres ook weer ouderwets uit naar Nederland, volgens hem een land van ‘kannibalen’. ‘We hebben gezien hoe die Nederlandse kannibalen mijn volk aanviel tijdens hun vorige verkiezingen.’

Geen stappen

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker verklaarde eind augustus wel met Turkije te willen blijven praten, net als vicevoorzitter Frans Timmermans eerder.

Afgelopen donderdag en vrijdag troffen EU-leiders elkaar in Brussel onder meer om het over de relatie met Turkije te hebben, maar concrete stappen zijn niet genomen. De Duitse regering diende eerder wel een voorstel in om de financiële steun van de EU aan Turkije stop te zetten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.