Turkije

Gevluchte journalist Dündar: ‘EU verloochent waarden door deal met Erdogan’

01 november 2017Leestijd: 2 minuten

De uit Turkije gevluchte journalist Can Dündar spreekt woensdagavond in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Dündar, die aanvankelijk uit veiligheidsoverwegingen niet wilde komen, werd met luid applaus ontvangen.

Vorige week besloot Dündar toch naar Amsterdam af te reizen om de Vrijheidslezing te geven, ondanks het feit dat het regime van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de internationale politiedienst Interpol had gevraagd om een arrestatiebevel tegen hem uit te vaardigen.

Geen garantie dat Dündar niet wordt gearresteerd

Nog altijd is er geen garantie dat Dündar in Nederland niet opgepakt wordt. De Nederlandse autoriteiten hebben geweigerd die garantie te geven, zegt Dündar woensdag zelf in De Balie. De aanloop naar de Vrijheidslezing toont volgens Dündar aan hoe kwetsbaar persvrijheid is. ‘Er zijn geen vrije en onvrije landen meer. Vrijheid ligt overal ter wereld onder vuur. Je leert het pas waarderen als je het kwijtraakt,’ waarschuwt de journalist een uitverkochte zaal.

Tijdens zijn lezing is Dündar flink kritisch over de migrantendeal die de Europese Unie met Turkije sloot. Volgens hem maakt de EU zich daarmee afhankelijk van het regime van Erdogan, en worden de eigen westerse waarden verloochend.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Veroordeeld voor verhaal over Syrische wapenleveranties

In Turkije is de oud-hoofdredacteur van Cümhuriyet (tot voor kort de grootste seculiere oppositiekrant van Turkije) veroordeeld tot vijf jaar cel, wegens het onthullen van staatsgeheimen. De krant maakte namelijk een reportage waarin Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië werden onthuld. De wapens zouden uiteindelijk bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn beland. Dündar wordt in Turkije nu gezocht als terrorist.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Op de dag van zijn veroordeling werd Dündar overigens beschoten net buiten de rechtbank in Istanbul. Zijn vrouw wist hem weg te duwen en de aanslag op zijn leven te verijdelen. Hoewel Dündar naar Duitsland is gevlucht, zit zij nog altijd in Turkije. Haar paspoort werd ingenomen, waardoor ze het land niet uit kan. Het stel leeft daarom al meer dan een jaar gescheiden van elkaar.

Naast het optreden in De Balie, spreekt Dündar donderdagochtend ook nog in de Tweede Kamer, op uitnodiging van SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Ook daar praat hij over zijn recente ervaringen en persvrijheid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.