Groot-Brittannië

Johnson geeft May hooguit nog een jaar als premier

02 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson blijft premier Theresa May maar kwellen. Hij denkt dat May het niet langer dan een jaar volhoudt.

Johnson en zijn bondgenoten vinden dat May de Conservatieve Partij de ‘grond in boort’, meldt The Sunday Times.

Brexit-strategie

Zaterdag zette hij bovendien openlijke vraagtekens bij het Brexit-beleid van de premier: hij wil een hardere Brexit dan zijn eigen regering, en vindt bovendien dat de Britten haast moeten maken.

Op een partijcongres van de Conservatieven in Manchester reageert May gelaten op de uitspraken van Johnson. Ze weigert te zeggen dat hij niet te ontslaan is, en ontkent dat haar snap elections – die ze in juni uitriep – een fout zijn geweest. Wel biedt ze haar excuses aan voor de ‘afgeraffelde verkiezingscampagne’.

Andere positie dan Johnson

May gelooft dat haar strategie de Britten zal leiden naar een goede Brexit-deal. Eerder op de dag ontkende ze ook dat er sprake zou zijn van verdeeldheid binnen de ministeriële top. Sterker nog, volgens May staat iedereen achter de huidige Brexit-strategie, die ze eerder uiteenzette tijdens een speech in Florence. ‘Ook Boris staat absoluut achter de Florence-speech en de lijn die we nu aanhouden,’ aldus May.

Die uitspraak is opmerkelijk, aangezien Johnson een dag eerder nog grote vraagtekens zette bij diezelfde strategie. ‘Twee jaar, maar geen seconde langer,’ zei Johnson zaterdag. De omstreden minister vindt dat er een rode lijn moet worden gehandhaafd. Zodra de overgangsperiode ingaat, wil Johnson het Europese Hof niet langer erkennen.

Daarnaast vindt Johnson dat de Britten zich niet moeten aanpassen aan de regels voor de Europese markt. Het is namelijk niet de bedoeling dat de Britten na de Brexit alsnog de Europese regelgeving moeten gehoorzamen, stelt Johnson. Alle eisen die Johnson op tafel legt, gaan verder dan het afgesproken standpunt van de Britse regering.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.