May ergert zich aan ongeautoriseerde Brexit-visie Boris Johnson

19 september 2017Leestijd: 2 minuten
May ergert zich aan Johnson, die op eigen houtje besloot een artikel te schrijven - Foto: AFP

De Britse premier Theresa May spreekt vileine woorden over haar minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Hij schreef afgelopen weekend een opiniestuk waarin hij zijn visie op de aanstaande Brexit uiteenzet: May is not amused.

‘Onze regering gaat wat betreft Brexit als één geheel dezelfde richting uit,’ benadrukt May maandag in reactie op het incident.

Contrast met regeringsbeleid

Johnson besloot op eigen houtje een opiniestuk te schrijven, tot grote ergernis van May. ‘Boris is Boris,’ is dan ook het enige wat ze daarover kwijt wil. In zijn stuk in The Daily Telegraph schreef Johnson afgelopen weekend dat hij een korte transitiedeal wil, waarin de Britten geen grote bedragen hoeven over te maken naar de Europese Unie. Het staat in scherp contrast met wat de financiële secretaris Philip Hammond en Brexit-minister David Davis eerder verklaarden.

De twee zeiden dat een deal tot drie jaar kan duren om rond te krijgen – en dat er waarschijnlijk grote bedragen mee gemoeid zullen zijn. In zijn artikel rept Johnson met geen woord over de transitiedeal, terwijl die inmiddels geldt als officieel regeringsbeleid.

Geld van EU naar zorgfonds

Daarnaast herhaalde hij het argument dat het Leave-kamp tijdens de campagne voor het Brexit-referendum voerde: het geld dat niet langer aan de EU hoeft worden te betaald kan rechtstreeks naar het nationaal zorgfonds (NHS). Hij sprak opnieuw van 350 miljoen pond, een bedrag dat ook tijdens de campagne herhaaldelijk werd genoemd.

May weigert het eens te zijn met Johnson over die 350 miljoen, en verklaarde dat het geld dat de Britten aan de EU overmaken per jaar verschilt. Ook ontkent zij dat het geld dat eventueel niet meer naar Europa gaat, direct bij de gezondheidszorg terecht zal komen.