Brexit

Boris Johnson speelt Russische roulette met eigen regering

30 september 2017Leestijd: 2 minuten

‘De Brexit moet zo snel mogelijk worden afgerond.’ Dat vindt Boris Johnson. Met een interview in de Britse krant The Sun zet de Britse minister van Buitenlandse Zaken zijn eigen regering onder druk. Johnson wil een hardere Brexit dan zijn eigen regering.

Johnson reageert met deze uitspraak op de toespraak die premier Theresa May hield in Florence, een week geleden. Daarin zei May dat er na het verstrijken van de onderhandelingen over Brexit, met de Europese Unie, een overgangstermijn moet komen van twee jaar. In die twee jaar moet duidelijkheid komen over de toekomstige betrekkingen tussen de Britten en de Europese Unie.

‘Twee jaar, maar geen seconde langer,’ zegt Johnson nu in de The Sun. De omstreden minister vindt dat er een rode lijn moet worden gehandhaafd. Zodra de overgangsperiode ingaat, wil Johnson het Europese Hof niet langer erkennen.

Europese regelgeving niet volgen

Daarnaast vindt Johnson dat de Britten zich niet moeten aanpassen aan de regels voor de Europese markt. Het is namelijk niet de bedoeling dat de Britten na de Brexit alsnog naar Europese regelgeving moeten gehoorzamen, stelt Johnson. Alle eisen die Johnson op tafel legt, gaan verder dan het afgesproken standpunt van de Britse regering.

Hiermee legt hij May opnieuw het vuur aan de schenen. Opmerkelijk is dat dit interview volgt op een recente peiling, waarin Johnson wordt aangewezen als de meest waarschijnlijke opvolger van de huidige premier. Dat schrijft The Times.

Diplomatieke schandaal in Myanmar

Johnson veroorzaakte opschudding bij een staatsbezoek aan Myanmar, de voormalige Britse kolonie. Tijdens een bezoek aan een boeddhistische tempel reciteerde hij een aantal versregels uit een gedicht van Rudyard Kipling. De Britse ambassadeur maande Johnson, zijn baas, tot de orde ‘Dit is erg ongepast.’ Saillant detail is dat het incident op camera staat.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.