Europese Unie

Dit zegt Theresa May in ‘historische’ Brexit-speech

22 september 2017Leestijd: 2 minuten

De Britse premier Theresa May houdt vrijdag eindelijk haar langverwachte Brexit-speech. ‘We willen jullie sterkste vriend en partner worden, terwijl de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zij aan zij gedijen,’ spreekt May in Florence de EU toe.

Maar, zegt ze, het Verenigd Koninkrijk heeft zich ‘nooit helemaal thuis gevoeld’ in de EU.

EU afwezig bij speech

Bij de toespraak, die van tevoren als ‘historisch’ werd omschreven, was vrijdagmiddag geen EU-gezant aanwezig. De Britse ministers Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) en David Davis (Brexit) waren er wel bij. Ze sprak in een oude zaal in het kloostercomplex Santa Maria Novella. May koos Florence zelf uit als setting voor haar toespraak, naar eigen zeggen omdat die stad ‘het hart van Europa is’.

Hoewel de Britten ervoor hebben gekozen de Unie te verlaten, zal het land ‘Europa niet verlaten’, aldus May. Ze pleit voor een ‘post-Brexit implementatieperiode’ van twee jaar. Volgens haar is het dan de bedoeling dat de ‘bestaande structuur van EU-regels en instituties’ in die periode nog altijd de overhand heeft.

Opties uitgesloten

In haar speech sluit May tevens de optie uit van een Brits lidmaatschap van de Europese Economische Gemeenschap (EEG) of een vrijehandelsverdrag zoals de EU bijvoorbeeld met Canada heeft. Een EEG-lidmaatschap (het ‘Noorwegen-model’) zou de Britten alleen maar regels opleggen, zonder dat ze zelf ‘democratische controle’ hebben over de regels binnen de interne markt van de EU. Maar het Canadese model gaat haar dan weer niet ver genoeg. Tot slot stelt May ook voor om een nieuw verdrag over samenwerking tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk op het gebied van veiligheid op te zetten.

De speech is een poging van de Britten om de Brexit-onderhandelingen, die stug verlopen, weer te herpakken. De officiële gesprekken beginnen op maandag weer.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.