Israël

Netanyahu over weghalen poortjes Tempelberg: het moest wel

30 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Her en der was flinke kritiek op het besluit van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de metaaldetectoren bij de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg te ontmantelen. Zwichtte hij voor Palestijnse extremisten? Nee, zegt hij zelf: het moest wel.

‘Als premier draag ik de verantwoordelijkheid voor de Israëlische veiligheid en is het mijn taak om beslissingen kalm en goed geïnformeerd te nemen,’ zegt Netanyahu volgens de Israëlische krant The Jerusalem Post.

‘Ik begrijp de gevoelens’

Dat neemt niet weg dat de beslissing om de metaaldetectoren weg te halen, een ‘moeilijke’ was. ‘Ik begrijp de gevoelens in de samenleving (…). Maar ik neem dit soort beslissingen op basis van het grotere plaatje, met een brede kijk op alle bedreigingen en uitdagingen waar we voor staan. Het zijn zaken waarvan het grote publiek niet op de hoogte is en waarover ik niet in detail kan treden,’ aldus de premier.

Geen stad spreekt zo tot de religieuze verbeelding als Jeruzalem. De plek waar Jezus werd gekruisigd en begraven, de Tempel van de joden stond en de profeet Mohammed ten hemel voer.  Bestel de Speciale Editie over Jeruzalem hier >

Netanyahu kreeg te maken met felle kritiek de afgelopen week. Uit eigen gelederen nota bene. Minister van Cultuur Miri Regev (Likud) nam geen blad voor de mond en zei dat de beslissing om de metaaldetectoren te ontmantelen een ‘capitulatie voor het terrorisme’ is: ‘Dit is een overwinning voor het geweld. Blijkbaar loont het afslachten van een Joodse familie.’  Ze verwees naar de moord door Palestijnen op drie Israëlische kolonisten, vrijdag.

Boosheid onder Arabieren

Het was de afgelopen tijd erg onrustig in, rond en buiten Jeruzalem. Nadat twee Israëlische agenten werden vermoord, besloot Israël tot extra veiligheidsmaatregelen over te gaan, onder meer de installatie van metaaldetectoren bij de ingang van de Al-Aqsa-moskee en een toegangsrestrictie voor moslimmannen onder de 50 jaar.

Dat leidde tot woede aan Palestijnse zijde. Mahmoud Abbas, die de scepter zwaait over de Westelijke Jordaanoever, verbrak prompt alle communicatie met Israël. In Jordanië stak een man een medewerker van de ambassade met een mes in zijn borst, waarna de dader werd neergeschoten. En de boosheid onder moslimleiders in de regio is nog niet geluwd, bleek gisteren.

Turkse president Erdogan haalt uit

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Organisatie van de Islamitische Conferentie komen volgende week in Istanbul bij elkaar om te praten over de crisis rond de Tempelberg in Jeruzalem. Turkije, de initiatiefnemer, liet eerder al weten niet te tolereren dat Israël moslims de toegang tot de Al-Aqsa-moskee ontzegt.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalde uit naar de Israëlische regering. Hij ‘lijdt aan waanideeën,’ aldus Emmanuel Nahshon, woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken over Erdogan. ‘De dagen van het Ottomaanse Rijk zijn voorbij. De hoofdstad van het Joodse volk was Jeruzalem. Dat is zo en zal altijd zo blijven.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.