Meer veiligheidsmaatregelen na bloedige clash met Palestijnen

22 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Palestijnse jongeren gooien met vuurwerk naar aanleiding van de opgeschroefde veiligheidsmaatregelen - Foto: AFP

Israëlische veiligheidsdiensten zijn zaterdagochtend het huis binnengevallen van een Palestijn. Hij stak vrijdag drie Israëliërs neer, wat resulteerde in extra veiligheidsmaatregelen rond zijn dorpje in de Westelijke Jordaanoever.

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger hebben veiligheidsdiensten het huis van de aanvaller op wapens doorzocht, en geld geconfisqueerd dat was bestemd voor terroristische daden. Ook de broer van de aanvaller is opgepakt.

Zes doden bij rellen Tempelberg

‘De bewegingsvrijheid van het dorp wordt nu beperkt tot humanitaire zaken,’ aldus de zegsvrouw. De aanval vrijdag markeerde een van de bloedigste botsingen tussen Palestijnen en Israëliërs de afgelopen jaren: in totaal kwamen zes mensen om.

In een Joodse nederzetting werden drie Israëliërs doodgestoken, luttele uren nadat drie Palestijnen omkwamen bij rellen vlakbij de Tempelberg. Volgens de Palestijnse gezondheidsautoriteit bezweken drie Palestijnen aan schotwonden in twee wijken in Oost-Jeruzalem.

De rellen ontstonden nadat Israël metaaldetectoren bij de ingang van de moskee op de Tempelberg had geïnstalleerd, iets wat ook deel uitmaakt van de opgeschroefde veiligheidsmaatregelen. Ook werd het mannen van onder de 50 verboden om de Oude Stad te betreden tijdens het vrijdaggebed.

Kort daarop kondigde de Palestijnse leider Mahmoud Abbas aan dat de Palestijnen alle contact met Israël verbreken, totdat de Israëliërs de metaaldetectoren weghalen. Moslims gebruiken de Al-Aqsa moskee, ook gelegen op die plek, om te bidden.

Dader was twintigjarige Palestijn

De aanvaller van vrijdag is geïdentificeerd als de twintigjarige Omar Alabed. Hij werd neergeschoten en meegenomen naar het ziekenhuis, aldus het leger. Voor zijn aanval schreef hij op Facebook: ‘Ik ga erheen en ik weet dat ik hier niet terugkom. Ik ga naar de hemel. Hoe zoet is de dood uit naam van Allah, zijn profeet, en voor de Al-Aqsa moskee.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Voor de aanval vrijdag botsten Palestijnen al met Israëlische veiligheidsdiensten rond de Tempelberg. De spanning liep de afgelopen dagen op, nadat Palestijnen met stenen gooiden en de Israëlische politie tasergranaten inzette. De Israëlische regering besloot zondag om metaaldetectoren bij de ingang tot de heilige plaats neer te zetten, nadat eerder deze maand twee Israëlische agenten waren gedood.