Israël

Meer veiligheidsmaatregelen na bloedige clash met Palestijnen

22 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Israëlische veiligheidsdiensten zijn zaterdagochtend het huis binnengevallen van een Palestijn. Hij stak vrijdag drie Israëliërs neer, wat resulteerde in extra veiligheidsmaatregelen rond zijn dorpje in de Westelijke Jordaanoever.

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger hebben veiligheidsdiensten het huis van de aanvaller op wapens doorzocht, en geld geconfisqueerd dat was bestemd voor terroristische daden. Ook de broer van de aanvaller is opgepakt.

Zes doden bij rellen Tempelberg

‘De bewegingsvrijheid van het dorp wordt nu beperkt tot humanitaire zaken,’ aldus de zegsvrouw. De aanval vrijdag markeerde een van de bloedigste botsingen tussen Palestijnen en Israëliërs de afgelopen jaren: in totaal kwamen zes mensen om.

In een Joodse nederzetting werden drie Israëliërs doodgestoken, luttele uren nadat drie Palestijnen omkwamen bij rellen vlakbij de Tempelberg. Volgens de Palestijnse gezondheidsautoriteit bezweken drie Palestijnen aan schotwonden in twee wijken in Oost-Jeruzalem.

De rellen ontstonden nadat Israël metaaldetectoren bij de ingang van de moskee op de Tempelberg had geïnstalleerd, iets wat ook deel uitmaakt van de opgeschroefde veiligheidsmaatregelen. Ook werd het mannen van onder de 50 verboden om de Oude Stad te betreden tijdens het vrijdaggebed.

Kort daarop kondigde de Palestijnse leider Mahmoud Abbas aan dat de Palestijnen alle contact met Israël verbreken, totdat de Israëliërs de metaaldetectoren weghalen. Moslims gebruiken de Al-Aqsa moskee, ook gelegen op die plek, om te bidden.

Dader was twintigjarige Palestijn

De aanvaller van vrijdag is geïdentificeerd als de twintigjarige Omar Alabed. Hij werd neergeschoten en meegenomen naar het ziekenhuis, aldus het leger. Voor zijn aanval schreef hij op Facebook: ‘Ik ga erheen en ik weet dat ik hier niet terugkom. Ik ga naar de hemel. Hoe zoet is de dood uit naam van Allah, zijn profeet, en voor de Al-Aqsa moskee.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Voor de aanval vrijdag botsten Palestijnen al met Israëlische veiligheidsdiensten rond de Tempelberg. De spanning liep de afgelopen dagen op, nadat Palestijnen met stenen gooiden en de Israëlische politie tasergranaten inzette. De Israëlische regering besloot zondag om metaaldetectoren bij de ingang tot de heilige plaats neer te zetten, nadat eerder deze maand twee Israëlische agenten waren gedood.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.