Moslimlanden dreigen met diplomatieke crisis om Tempelberg

29 juli 2017Leestijd: 2 minuten
Israëlische agenten clashen met Palestijnse demonstranten - Foto: AFP

Ministers van Buitenlandse Zaken van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) komen volgende week in Istanbul bij elkaar om over de crisis rond de Tempelberg in Jeruzalem te praten. Turkije, de initiatiefnemer, liet eerder al weten niet te tolereren dat Israël moslims de toegang tot de al-Aqsa-moskee ontzegt.

Israël voerde deze week na een reeks aanvallen op agenten opnieuw veiligheidsmaatregelen in bij de Tempelberg. Daarbij wordt ook de toegang tot de al-Aqsa-moskee beperkt: alleen moslimmannen van boven de vijftig jaar en vrouwen worden toegelaten tot de oude stad om het vrijdaggebed bij te wonen.

Moord op twee agenten

Wat er precies op de bijeenkomst van islamitische landen, die dinsdag gehouden wordt, wordt besproken, is onbekend. De spanningen rond de Tempelberg lopen de afgelopen twee weken op, nadat twee Israëlische agenten werden vermoord. Israël besloot daarop tot extra veiligheidsmaatregelen over te gaan, onder meer met de installatie van metaaldetectors bij de ingang.

Na een aantal dagen van diplomatieke ophef, besloot Israël donderdag de metaaldetectors weer te verwijderen. Vervolgens werd de plek geconfronteerd met duizenden moslims die naar de Al-Aqsa-moskee stroomden voor het gebed. Bovendien riepen Palestijnse groepen op tot een ‘dag der razernij’ op vrijdag, waardoor Israël toch weer overging op extra veiligheidsmaatregelen. In de dagen ervoor waren er geregeld opstootjes tussen Israëlische agenten en Palestijnse demonstranten. Als onderdeel van de veiligheidsmaatregelen waren vrouwen van alle leeftijden welkom op de plek, maar gold er voor mannen dus een beperking.

Spanning met omringende landen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalde deze week uit naar de maatregelen van Israël. Hij riep moslims op om hun rol te spelen bij het beschermen van de moskee, iets wat door Israël als opruiend werd gezien. ‘Erdogan lijdt aan waanideeën,’ aldus Emmanuel Nahshon, woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘De dagen van het Ottomaanse Rijk zijn voorbij. De hoofdstad van het Joodse volk was Jeruzalem, dat is zo en zal altijd zo blijven.’

De regering in Ankara riep Israël op moslims ‘in vrijheid’ te laten bidden. ‘Alle religies, zelfs degenen van voor de Ottomaanse tijd, voerden hun gebed uit in vrijheid,’ aldus presidentieel woordvoerder Ibrahim Kalin. ‘Degenen die onze geschiedenis aanvallen, moeten er misschien eerst over lezen.’ Hij waarschuwde Israël bovendien dat de crisis niet alleen voor spanning tussen Turkije en Israël zorgt, maar ook met alle omliggende landen. Israël is immers omringd door islamitische landen.