buitenland

EU heeft ineens haast met visumvrij reizen voor Turken

28 september 2016Leestijd: 2 minuten

Turkije boekt amper vooruitgang bij het verkrijgen van visumvrij reizen naar de Europese Unie. Het goede nieuws voor de Turken: Brussel steekt de helpende hand toe en wil op zoek naar ‘praktische oplossingen’.

Officieel moet Turkije aan 72 voorwaarden voldoen, voordat de beloofde visumliberalisering kan worden ingevoerd. Woensdag bracht de Europese Commissie in een rapportage naar buiten dat Turkije nog steeds op 7 punten verbeteringen moet doorvoeren. Er is de afgelopen maanden geen enkele vooruitgang geboekt, aldus de Commissie.

Samen op zoek naar oplossingen
Eigenlijk zou visumvrij reizen, een van de afspraken uit de EU-migratiedeal met Turkije, al voor de zomer worden goedgekeurd. De Turken reageerden steevast boos op de vertraging en dreigden met het opblazen van de deal. De afgelopen weken hebben Turkse politici die dreigementen afgezwakt.

Die verzoenende houding lijkt effect te sorteren. In een statement schrijft de Europese Commissie woensdag dat Turkije en de EU samen ‘praktische oplossingen gaan zoeken om de wettelijke en procedurele veranderingen te voldoen’. Het doel, zo stelt de Commissie, is om visumvrij reizen voor zo’n 75 miljoen Turken ‘zo snel mogelijk’ te regelen.

Er wordt niet uitgelegd wat die oplossingen zullen zijn, maar het is een nieuw signaal dat de EU toch bereid is om flexibeler om te gaan met de eigen voorwaarden. Eerder deze maand gaf de leider van het Europees Parlement, Martin Schulz, al aan dat de Turkse antiterreurwetgeving niet het ultieme struikelblok zal zijn.

Afshin Ellian was niet te spreken over het akkoord tussen de EU en Turkije. Dit, schreef hij in mei,is een zelfmoordpact met een tiran >

Hulp voor én geld naar Turkije
Die wetten waren lang een heikel punt voor de Europese Unie, omdat ze worden gebruikt door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om zijn tegenstanders de mond te snoeren. De Raad van Europa, de mensenrechtenorganisatie niet te verwarren met de Europese Raad, zal Turkije bijstaan om de wet zo aan te passen, dat het voor Europa aanvaardbaar is.

Woensdag had de Commissie nog meer goed nieuws voor de Turken. Van de 3 miljard euro die was beloofd als onderdeel van de migratiedeal, is 2,2 miljard euro bij elkaar gesprokkeld. Meer dan 650 miljoen euro is al overgemaakt. Dat geld wordt onder meer gebruikt om Syrische vluchtelingen in Turkije te voorzien van een soort basisinkomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.