buitenland

Orbán wuift visumvrij reizen voor Turken weg: ‘Onmogelijk’

25 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Volgens de Hongaarse premier Viktor Orbán gaat het visumvrije reizen voor Turken naar de Europese Unie niet lukken. Europese landen zijn niet in staat zich aan de belofte te houden die zij eerder aan Turkije maakten.

De Hongaarse premier gaf tijdens de een bezoek aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro een interview af aan een Braziliaans dagblad, waarin hij de visumliberalisering voor Turken wegwuift.

Geen zorgen over dreigementen Erdogan

Het visumvrije reizen zou volgens Orbán namelijk enorme problemen met zich mee brengen. Onder meer de mogelijke herintroductie van de doodstraf, en de zuivering na de mislukte staatsgreep zouden er volgens hem voor zorgen dat visumliberalisering niet doorgaat. ‘Het is onmogelijk,’ zegt hij.

Dit zegt hij ondanks het feit dat de Europese Commissie vorige week verklaarde er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat het visumvrije reizen voor de Turken erdoorheen gedrukt wordt.

Maar hij maakt zich geen zorgen over dreigementen die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan eerder uitte naar aanleiding van een mogelijke opschorting van de visumliberalisering. Erdogan herhaalde een aantal keer de vluchtelingenkraan open te draaien, als de EU zijn belofte niet nakomt. ‘Hongarije is de poort naar de EU, en wij beschermen onze grenzen voor de volle honderd procent,’ aldus Orbán.

EU ‘doet er alles aan’ om visumvrij reizen te garanderen

De Hongaarse grens is de enige regionale ingang naar de Schengenzone. Bulgarije en Roemenië horen niet bij de paspoortvrije zone. Griekenland wel, maar is tijdens de bloei van de migratiecrisis gigantisch gefaald in het beschermen van de grenzen. Orbán is dan ook van mening dat Griekenland uit de Schengenzone moet worden gezet, een standpunt dat ook wordt ingenomen door zijn mede Visegrad-leden.

De Hongaarse premier roept de EU overigens wel op om de Turken te steunen na de mislukte staatsgreep. ‘Als er daar geen stabiliteit is, is dat een probleem voor de gehele regio. We moeten de Turkse regering te alle tijden steunen,’ benadrukt hij.

Vorige week verklaarde de EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos dat er alles aan wordt gedaan om het migratieakkoord met de Turken te laten werken. Daaronder valt dus ook de visumliberalisering.

Visumvrij reizen is een van de zaken die ‘Brussel’ aan Turkije heeft beloofd, maar omdat de Turken niet aan alle 72 voorwaarden voldoen, is de invoering ervan uitgesteld. Ministers en woordvoerders van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan hebben de afgelopen weken geklaagd over de vertragingen, die volgens hen de toekomst van de migratiedeal in gevaar brengen.

In september kijkt de Commissie opnieuw naar de stand van zaken rond visumliberalisering, die moet gaan gelden voor zo’n 75 miljoen Turken. Vooralsnog moet Turkije nog steeds aan vijf voorwaarden voldoen. De grootste hobbel is de antiterreurwetgeving in Turkije, die Erdogan mogelijkheden geeft om activisten, journalisten en oppositie-figuren te bestrijden. De EU wil dat Turkije de definitie van terroristen aanpast, naar Europese maatstaven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.