Deal met Turkije is een zelfmoordpact met een tiran

30 mei 2016Leestijd: 3 minuten
Erdogan met zijn vrouw Emine in Istanbul, op 29 mei (EPA)

Soms is een deal met de vijand verstandig. Je kunt er tijd mee kopen. Tijd die nodig is om later, bij het bestrijden van de vijand, te beschikken over voldoende kracht en middelen. Die kracht wordt omgezet in macht, waarna de strijd opnieuw kan beginnen.

Politici die een deal sluiten met de vijand, moeten buitengewoon behoedzaam zijn. Het is een riskante onderneming – sommige vijanden zijn immers niet te pacificeren met een deal. Maar een deal met een bondgenoot die langzaam transformeert in een sluwe vijand, is altijd onverstandig. Het Turkije van Recep Tayyip Erdogan is zo’n bondgenoot in transitie.

2016-05-23 11:51:27 epa05324903 A handout picture provided by the Turkish President Press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and Dutch Prime Minister Mark Rutte (L) sit for a meeting at the World Humanitarian Summit, in Istanbul, Turkey, 23 May 2016. World leaders meet on 23 and 24 May 2016 in Istanbul for an inaugurational summit on common humanity and to prevent and reduce human suffering. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALESDe Turkse deal wordt gewurgd. En dat kon ook niet anders.
Lees verder >

De Europese Unie sloot een vluchtelingendeal met de Turkse regering. Op de dag waarop de deal werd gesloten, werden in Turkije journalisten opgepakt. De EU-politici maakten daartegen geen bezwaar. Het doel, namelijk het terugdringen van de migrantenstroom, heiligde de stilte. Zoals alle contracten kent ook de afspraak met Turkije twee kanten: Turkije zal zijn grenzen bewaken en illegale migranten terugnemen. Een simpele opgave voor een staat. Het kost hen geen geld en geen buitensporige inspanning.

Perfect onderhandeld

De tegenprestatie van de EU bestaat niet uit één handeling, maar uit verschillende handelingen. Ten eerste betaalt de EU, dus ook wij, 6 miljard euro aan Turkije voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Ten tweede neemt de EU voor iedere teruggebrachte migrant een Syrische vluchteling mee. Ten derde wordt de visumplicht voor de Turkse burgers opgeheven.

Erdogans regering heeft perfect onderhandeld. De Turken hoeven niets bijzonders te doen, ze moeten hun eigen grenzen bewaken. Dat behoort tot de normale taken van de Turkse regering. Dat is ze zelfs verplicht, zowel volgens het Turkse recht als volgens het internationale recht.

(151005) -- BRUSSELS, Oct. 5, 2015 (Xinhua) -- Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses a brief statement prior to a meeting with European Commission President Jean-Claude Juncker (not seen) at the European Commission headquarters in Brussels, Belgium, Oct. 5, 2015. (Xinhua/Ye Pingfan) Xinhua News Agency / eyevine Contact eyevine for more information about using this image: T: +44 (0) 20 8709 8709 E: info@eyevine.com http://www.eyevine.comElseviers Syp Wynia schreef een uitgebreid profiel van Erdogan.
Lees: ‘Door rancune gedreven sultan met een heel kort lontje’

De illegale migranten zijn al in Turkije. Het terugnemen van migranten brengt voor de Turkse regering geen nieuwe plichten of kosten met zich mee: de niet-Syriërs worden het land uitgezet en de Syriërs worden naar de vluchtelingenkampen gebracht. Anders moeten ze – vooral de niet Syrische migranten – onder erbarmelijke omstandigheden leven als illegaal.

Wapensystemen

Turkije is een bondgenoot, een NAVO-lidstaat. De Turken maken gebruik van de veiligheidsparaplu van deze organisatie. Wanneer ze bang zijn voor hun buren, zoals wijlen Saddam Hussein of de Syrische president Bashar al-Assad, vragen ze aan NAVO-lid Nederland om hun luchtruim te beschermen. Bovendien beschikt Turkije over wapensystemen die de Verenigde Staten in het kader van de NAVO aan het Turkse leger gaven. De logische vraag waarmee velen worstelen is waarom een militaire bondgenoot niet bereid is om zijn eigen grenzen te bewaken.

Turkije als NAVO-bondgenoot heeft de ambitie om lid te worden van de EU. De Turkse regering wil toetreden tot de Europese familie. Maar Erdogans regering kiest een gangsterachtige manier om dat lidmaatschap af te dwingen: Ankara chanteert Brussel. Dit is geen deal, maar een zelfmoordpact met een tiran.

Het is een electorale geste vanwege de aanstaande verkiezingen in diverse Europese landen. De vluchtelingendeal met Turkije is slecht en verwerpelijk: slecht omdat de EU zich nooit moeten laten chanteren, verwerpelijk omdat een tiran wordt beloond met de onbeperkte toegang tot alle Europese steden.

‘Ongelovigen’

Erdogan is een kwaadaardige tiran. De Telegraaf meldde dat Erdogan woedend was vanwege een foto van een Amerikaanse militair met een uniformteken van de YPG. De YPG is de militaire arm van de Syrische Koerdenpartij (PYD). Onder leiding van de CIA en de speciale eenheden worden 25.000 Syrische Koerden ingezet voor een militaire confrontatie met IS nabij Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat. Daar is niets mis mee, maar sultan Erdogan is een andere mening toegedaan. Volgens hem zijn de Koerdische opstandelingen ’ongelovigen’ en ‘zoroastriërs’.

Erdogan gebruikt dezelfde woorden als IS om de Koerden aan te duiden. IS bestempelde de Yezidi’s (de Koerden in Irak) als ’ongelovigen zoroastriërs’ die het verdienden om te worden gedood. Vrouwen en kinderen werden op de slavenmarkt van IS verhandeld.

Erdogan praat in de taal van het kalifaat en is een kwaadaardige sultan. Hij praat conform de ideologie van de IS-terroristen en handelt eveneens als een terrorist: hij is de slachter van duizenden Koerdische burgers. Maak een einde aan de deal met de sultan van de islamisten.