Duitsland maakt zich sterk voor migratiedeals Noord-Afrika

23 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Een groep Noord-Afrikaanse migranten die is gered door het Italiaanse Rode Kruis. Foto: EPA

Honderden migranten die vastzitten in Italië, worden binnenkort opgenomen door Duitsland. Bondskanselier Angela Merkel roept andere landen op hetzelfde te doen, en spreekt meteen haar steun uit voor nieuwe migratiedeals met Noord-Afrikaanse landen.

Duitsland is akkoord gegaan met een Italiaans voorstel om vanaf september enkele honderden migranten op te halen uit Italië. Dat meldde de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Angelino Alfano dinsdag.

Herverdelen migranten was een flop, maar dat moet veranderen
Het is een poging van de twee om het herverdelingsplan van de Europese Unie nieuw leven in te blazen. Oorspronkelijk zouden 40.000 migranten die vastzitten in Italië en Griekenland, over EU-lidstaten worden verdeeld. In de praktijk werden slechts enkele honderden overgenomen.

‘Herverdelen was tot nu toe een echte flop,’ geeft Alfano toe. Maar het feit dat Duitsland dit nu doet, ondanks dat het vorig jaar meer dan een miljoen vluchtelingen opnam, ‘zal een sterk signaal afgeven,’ denkt de minister.

Duitsland wil snel meer migratiedeals met Noord-Afrikaanse landen
Merkel riep andere EU-lidstaten dinsdag op om het Duitse voorbeeld te volgen. Ook sprak ze haar steun uit voor het sluiten van migratiedeals met Noord-Afrikaanse landen, vergelijkbaar met het veelbesproken akkoord met de Turken.

Migranten die de Middellandse Zee oversteken en in Zuid-Europa aankomen, moeten dan direct kunnen worden teruggestuurd naar Noord-Afrika. In ruil daarvoor wil Merkel per teruggestuurde migrant een erkende vluchteling opnemen en geld sturen naar de landen in kwestie.

Recordaantal migranten via gevaarlijke Noord-Afrikaroute verwacht
‘Dat is veiliger voor de vluchtelingen, en het is goed voor ze om dichter bij hun thuis te blijven. De taal en cultuurbarrières zijn daar minder groot,’ zegt Merkel in de Neue Passauer Zeitung.

Het plan van Merkel komt op de dag dat de Verenigde Naties heeft voorspeld dat het aantal migranten uit Noord-Afrika dat de oversteek maakt, dit jaar een record zal bereiken van 170.000. De voorspelling van Frontex ligt nog veel hoger: 300.000. De route vanaf bijvoorbeeld Libië naar Italië is veel gevaarlijker dan de reis via Turkije, die eerder populair was. Al meer dan 3.100 bootmigranten zijn dit jaar overleden.