#American Dreamers

Ondanks controverse kan Trump scoren met Mexico-bezoek

31 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Uren voordat hij in Arizona zijn immigratiebeleid zal presenteren, bezoekt presidentskandidaat Donald Trump de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto woensdag. De president nodigde zowel de Republikeinse genomineerde als Democraat Hillary Clinton uit in Mexico.

Wie Trump en Mexico zegt, denkt aan ‘de muur’. Het controversiële plan van de vastgoedmagnaat om een enorme muur te bouwen op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico is al maandenlang een veelbesproken onderwerp in het nationale debat. Peña Nieto reageerde fel op Trumps plannen.

Vergelijking met Hitler

‘Hitler, Mussolini, we kennen de gevolgen,’ zei Peña Nieta in maart over Trumps beleidsvoorstellen. In juli, tijdens de bijeenkomst van de staatshoofden van Canada, de Verenigde Staten en Mexico, de Three Amigos (drie vrienden), trachtte de president zijn uitlatingen verder toe te lichten. Hij gaf aan dat zijn woorden ‘een oproep te reflecteren en te erkennen dat we nog veel moeten bereiken’. Zijn uitlatingen zouden uit de context zijn gehaald.

‘Het gesprek zal hoofdzakelijk gaan over de bescherming van Mexicanen, waar ze ook zijn,’ aldus Peña Nieto. Ook zal de rol van Mexico op internationaal niveau worden besproken.

Trump: Mexicanen zijn verkrachters

Dat Peña Nieto de bescherming van Mexicanen als belangrijk beschouwt, komt niet als verrassing. Als het over Mexicaanse migranten gaat, heeft Trump namelijk bepaald geen blad voor de mond genomen: ‘Mexicaanse migranten zijn, in veel gevallen, criminelen, drugshandelaars en verkrachters,’ klinkt de inmiddels beroemde uitspraak van de controversiële Republikein.

Toch willen Trump en Peña Nieto met elkaar in overleg. Trump zal tussen twee belangrijke evenementen door de stop in Mexico maken. Woensdagochtend houdt de zakenman een inzamelingsactie in Californië en ’s avonds zal hij zijn lang verwachte migratiespeech houden in Phoenix, Arizona.

‘Bezoek is afleidingsmanoeuvre’

De ontmoeting geeft Trump ook de kans zich neer te zetten als leider die het belangrijke overleg met Mexico weet te voeren. Kan hij het gesprek aangaan met de Mexicaanse bewindsman, zal hij serieuzer worden genomen en kan hij zijn vaardigheden op het gebied van internationale relaties laten zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Of Clinton ook een bezoek zal brengen aan Peña Nieto, is vooralsnog niet bekend. Een woordvoerder van de Clinton-campagne beweert dat het bezoek van Trump slechts een ‘afleidingsmanoeuvre’ is. ‘Het maakt niet uit wat Trump zegt in Mexico, maar wat hij zegt in Arizona en of hij nog steeds van plan is families op te breken en miljoenen Mexicanen te deporteren,’ aldus een woordvoerder tegen de Washington Post.

Rik-niemannPraten over de race om het Witte Huis? Kom naar de derde Elsevier verkiezingsavond! Meer informatie hier

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.