Mexico in de tegenaanval: ‘Gaan Trumps klote muur niet betalen’

07 april 2016Leestijd: 2 minuten
Een kartonnen Trump-pop wordt in de fik gezet in Mexico. Foto: AFP

Toen Donald Trump Mexicanen onder meer uitmaakte voor verkrachters, drugsdealers en illegalen bleef de Mexicaanse regering opvallend rustig. Na een reeks nieuwe dreigementen van de vastgoedmagnaat wil Mexico landgenoten in Amerika mobiliseren om Trump tegen te houden.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zegt het al de gehele campagne: als president gaat hij een muur langs de grens met Mexico bouwen, en Mexico zal die muur betalen. Deze week liet Trump voor het eerst weten hoe dat in zijn werk moet gaan.

De zakenman zei dat Mexico minimaal 5 miljard dollar moet overmaken. Doen ze dat niet, dreigde Trump, dan gaat hij ervoor gaat zorgen dat het moeilijker wordt voor Mexicanen die illegaal in de Verenigde Staten verblijven, om geld over te maken naar familie in hun thuisland.

Wat zei Trump over Mexicanen?
– ‘Als Mexico hun mensen stuurt, sturen ze niet hun beste inwoners. Ze sturen mensen met grote problemen. Ze brengen drugs mee, ze brengen criminaliteit, het zijn verkrachters.’

Mexicanen mobiliseren
Het bleek de laatste druppel voor de Mexicaanse regering, die tot dusver de uitspraken van Trump grotendeels negeerde. Nu Trump het zo goed doet, lijken steeds meer Amerikanen anti-Mexico te zijn, zegt de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Claudia Ruiz Massieu. ‘Er heerst serieuze angst dat zijn uitspraken tot vijandigheden zullen leiden.’

We moeten onze strategie wat betreft de Verenigde Staten nodig opnieuw bekijken
– Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken

De regering is, volgens de Spaanse krant El Pais, nu van plan om ‘alle leugens te gaan bestrijden met feiten’. Een nieuwe ambassadeur moet het goede voorbeeld geven, om zo de Mexicanen in de Verenigde Staten als blok te mobiliseren.

Politieke kracht
Dat zijn er een hoop. Volgens de laatste telling wonen er zeker 35 miljoen Mexicaanse-Amerikanen in de Verenigde Staten. Zij spelen niet alleen een belangrijk rol in de Amerikaanse economie, ze kunnen ook politieke uitkomsten beïnvloeden.

Derk Jan Eppink: Trumps ergste vijand is Trump zelf

De voormalige Mexicaanse president Vincente Fox gaf woensdag het ‘goede voorbeeld’ aan zijn landgenoten. In een YouTube-video noemt hij Trump een valse profeet en laat hij zich uit over de grensmuur.  ‘Ik ga niet voor die klote muur betalen, en jullie ook niet.’