Wat wil Trump nou echt met illegale migranten?

28 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Trump tijdens een speech in Des Moines, Iowa. Foto: AFP

Over één thema was Donald Trump de hele campagne duidelijk: migratie moet worden beperkt en illegalen het land uit. Nu hij opeens rept over een verblijfsvergunning voor illegalen, proberen bondgenoten in allerijl zijn conservatieve aanhangers gerust te stellen.

In een interview met FOX News zei Trump deze week dat er een mogelijkheid moet komen voor illegale migranten in Amerika om een legale status te verkrijgen. Niet de volledige Amerikaanse nationaliteit, wel een pad richting een verblijfsvergunning, zo legde Trump uit. ‘Ze moeten in elk geval belasting terugbetalen. Wij halen de criminelen eruit en gaan met de goede mensen aan de slag.’

Wat is er gebeurd met het plan elf miljoen mensen te deporteren?
De opmerkingen van Trump, die passen in zijn pogingen minderheden als Latino’s aan te spreken, staan lijnrecht tegenover eerdere uitspraken over immigratie. Hij zei dat migranten die over de grens met Mexico komen ‘drugs en criminaliteit meenemen’ en ‘verkrachters zijn’. Zijn beruchte plan om een muur aan de grens met Mexico te bouwen volgde hij vrijwel altijd op met het idee om een ‘deportatiemacht’ in te stellen.

Evenement: Trump of Clinton?
Op woensdag 15 juni, de dag na de laatste voorverkiezingen, praten aansprekende gasten uit binnen- en buitenland in de Rode Hoed in Amsterdam over de ‘spannendste race op aarde’
Meer info>
Tickets>

Dat zouden agenten moeten zijn die door het land op zoek gaan naar de elf miljoen mensen die illegaal in Amerika verblijven. Alle illegalen worden uitgezet, beloofde Trump vorig jaar, ongeacht hun verhalen. Maar, zo zei Trump deze week, na te hebben gesproken met ‘duizenden en duizenden mensen’ is hij van mening veranderd. ‘Om iemand na vijftien, twintig jaar uit te zetten: dat is zo lastig.’

‘Trump was altijd al voor een humaan beleid’

Zijn ogenschijnlijke draai wordt zondag tegengesproken door zijn belangrijkste bondgenoten. Vicepresidentskandidaat Mike Pence zei tegen CNN dat Trump zich simpelweg gedraagt als een ‘CEO van een bedrijf’. ‘Hij praat met Amerikanen, en hij luistert naar ze. Maar duidelijk is: er komt geen mogelijkheid voor illegalen om een Amerikaans burger te worden. Als je legaal een burger wil worden, zul je eerst het land moeten verlaten.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Volgens gouverneur Chris Christie wilde Trump illegalen altijd al ‘op humane wijze’ behandelen. Verder wilde hij alleen maar ingaan op de plannen van Hillary Clinton, die volgens de Republikein gevaarlijk zijn. ‘Zij wil binnen honderd dagen amnestie regelen voor illegalen, ook voor criminelen. Dat is onacceptabel.’