Wie is Huma Abedin, de controversiële rechterhand van Clinton?

23 augustus 2016Leestijd: 3 minuten
Hillary Clinton fluistert Abedin iets toe tijdens een Algemene Vergadering van de Verenigde Naties - Foto: AFP

De vrouw staat bekend als de langstzittende assistent van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton, en is hard op weg om nog controversiëler te worden dan Clinton zelf. Verschillende media berichten deze week over mogelijk radicaal-islamitisch gedachtegoed van haar familie.

Huma Abedin (40) zou daarnaast ook een cruciale rol hebben gespeeld in wat de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump het ‘pay-for-play’-schandaal van de Clinton Foundation noemt.

Ophef om rol van Clinton Foundation

Ze is geboren in Kalamazoo in de Amerikaanse staat Michigan, maar verhuisde op tweejarige leeftijd met haar ouders naar Saudi-Arabië. Ze kwam pas terug naar de Verenigde Staten om te studeren, en wist in 1996 tijdens haar studie aan de George Washington University al een baantje in het Witte Huis te scoren. Sindsdien is ze de rechterhand van Clinton.

Nu ontstaat er ophef rondom de rol van Abedin bij de Clinton Foundation. Ze zou er voor hebben gezorgd dat de Bahreinse kroonprins Salman, en tevens donateur van maar liefst 32 miljoen dollar aan een tak van de Clinton Foundation, via die stichting snel een persoonlijke afspraak met Hillary kon regelen.

Clinton lovend over Abedin

Het gebeurde via Douglas Band, een kopstuk uit de stichting van de Clintons. Abedin noemt de kroonprins in een van de berichten aan hem ‘een goede vriend van ons’, blijkt uit mailtjes die in handen kwamen van de Conservatieve waakhond Judicial Watch.

Abedin zou Band hebben gemaild, en gezegd dat Clinton de afspraak via de ‘reguliere kanalen’ had afgeslagen. Toen Band zich ermee bemoeide, was het echter binnen 48 uur geregeld.

Clinton spreekt al jarenlang vol lof over Abedin. ‘Als ik een tweede dochter zou hebben, was het Huma geweest,’ sprak ze ooit trots over haar assistent. De vrouw met Pakistaanse en Indiase roots is getrouwd met het voormalige Democratische Congreslid Anthony Weiner.

Ook hij is niet onomstreden: hij kwam eerder in het nieuws omdat hij foto’s van zijn geslachtsdeel via Twitter verstuurde naar vrouwen. Later doken er op internet ook volledige naaktfoto’s van de politicus op. Abedin was tijdens Weinergate net in verwachting van hun eerste kind toen het schandaal naar buiten werd gebracht. Het voorbeeld volgend van haar mentor Clinton, bleef zij na het schandaal bij haar man.

Moeder schreef dat 9/11 schuld van Amerika was

Daarnaast ligt Abedin, een uitgesproken moslim, ook onder vuur vanwege mogelijk extremistische denkbeelden van haar familieleden. Ze werkte zelf tot 2008 als assistent-redacteur bij het Journal of Muslim Minority Affairs, het blad waarvan haar moeder Saleha Mahmood Abedin hoofdredacteur is.

 

07_WITHU_COVER.inddSpeciale editie In het Witte Huis Een onmisbare uitgave voor iedereen die is geïnteresseerd in de Verenigde Staten en de Amerikaanse politiek. Verschijnt eind augustus, maar is nu al hier te bestellen, voor 8,95 euro.

Abedin zag zich genoodzaakt om het meermaals publiekelijk voor haar moeder op te nemen. Onlangs zei ze in een interview in het Amerikaanse modeblad Vogue dat haar moeder ‘een feminist’ is die zeer ongelukkig was toen ze naar Saudi-Arabië verhuisde.

Het blad van Saleha houdt er echter opmerkelijke denkbeelden op na. Zo schreef Saleha in 2002 dat Amerika de aanslag van 9/11 zelf over zich heeft afgeroepen. Door ‘de straffen en het onrecht’ die de Amerikanen moslimlanden heeft aangedaan, heeft het zelf een tikkende tijdbom gecreëerd, zo stond er in het artikel te lezen. ‘Die tijdbom moest exploderen en dat is gebeurd op 11 september’.

Blad praat vrouwenbesnijdenis goed

In The Journal of Muslim Minority Affairs verscheen ook een aantal artikelen over hoe vrouwen die zich niet verhullend kleden verkrachting zouden uitlokken. Ook stond daarin dat alleenstaande moeders en homoseksuele stellen niet als ‘gezin’ moeten worden gezien. Het bleek ook dat Saleha Mahmood Abedin hielp met de samenstelling van een boek over waarom vrouwenbesnijdenis – een activiteit die vrijwel over de hele wereld als barbaars gezien wordt – gerechtvaardigd is onder de islam.

Ten tijde van publicatie was Abedin zelf dus al werkzaam voor de Amerikaanse regering, en stond ze ook in het colofon van het blad als ‘assistent redacteur’. Zowel Abedin als Clinton heeft nooit gereageerd op de controversiële artikelen.