May: ‘Juncker gaat mij een lastige vrouw vinden’

07 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Theresa May lijkt de favoriet van de Conservatieven Foto: AFP

Als Theresa May de nieuwe premier van Groot-Brittannië wordt, zal ze het de EU niet makkelijk maken. De politicus belooft de hakken in het zand te zetten tijdens de onderhandelingen.

May lijkt na de eerste ‘verkiezingsronde’ de gedoodverfde kandidaat voor het leiderschap van de Conservatieven en het Britse premierschap. De Tory-parlementariërs kozen massaal voor de huidige minister van Binnenlandse Zaken.

Lastig

Tijdens de leiderschapsrace staat May echter ook in het nadeel: zij schaarde zich achter de huidige premier David Cameron in het Remain-kamp in de aanloop naar het referendum. Haar tegenstanders, Andrea Leadsom en minister van Justitie Michael Gove staan juist bekend als keiharde ‘Brexiteers’.

Om de Conservatieve kiezer tevreden te houden, doet May dus de belofte: ‘Ik word een verdomd lastige vrouw voor de EU,’ zegt de politicus volgens de Britse televisiezender ITV. Zij maakte daarmee een referentie naar de opmerkingen van Tory-veteraan Ken Clarke,  die zonder het te weten werd gefilmd toen hij met een collega ‘roddelde’ over de premierskandidaten.

‘Ook Jean-Claude Juncker zal mij wel lastig vinden,’ zei May trots, onder luid gejuich van Conservatieve parlementariërs. Met de opmerkingen hoopt zij de eurosceptische Conservatieven die Leadsom en Gove steunen, achter zich te krijgen.

Teleurstellend

opvolger-Cameron-1200x800 (1)Wie wordt de nieuwe Britse premier? Dit zijn de kandidaten

Leadsom, die eerst werd gezien als underdog, zag een flinke toename in populariteit nadat de controversiële Boris Johnson zijn steun voor haar betuigde. De oud-burgemeester van Londen haalde ook flink uit naar May, die de belofte nog niet wilde doen dat EU-burgers in Groot-Brittannië na een Brexit mogen blijven. ‘De Leave-campagne heeft talloze keren gegarandeerd dat iedereen uit andere EU-landen die hier woont en werkt, dat kan blijven doen’. Hij noemt het ‘extreem teleurstellend’ dat May die garantie niet wil geven.

De tweede verkiezingsronde van de partij wordt op donderdag gehouden. Waarschijnlijk zullen Leadsom en May doorgaan als kandidaten. In september kiezen de leden van de Conservatieve partij hun nieuwe leider, en daarmee de premier van Groot-Brittannië.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.