#Brexit

Johnson haalt uit naar May: ‘Garandeer dat EU-burgers mogen blijven’

06 juli 2016

De Londense ex-burgemeester Boris Johnson haalt uit naar Theresa May, de huidige Britse minister van Binnenlandse Zaken. May won maandagavond ruim de eerste verkiezingen onder de Britse Conservatieven.

May verklaarde eerder dat ze niet kan garanderen dat EU-burgers die momenteel in Groot-Brittannië wonen daar ook kunnen blijven. Die burgers zijn een ‘vitaal onderdeel van onze samenleving,’ zegt Johnson, Brexit-voorvechter.

Garantie

May zei dat het recht van EU-burgers om in Groot-Brittannië te blijven onderdeel zal uitmaken van de onderhandelingen met de Europese Unie en dat het dus nog moet blijken of ze een toekomst hebben in het land. Schaduwminister van Binnenlandse Zaken Andy Burnham organiseerde dinsdag een debat waarin hij pleitte voor een garantie dat de EU-migranten in Groot-Brittannië mogen blijven.

De populaire Johnson, die dinsdag zijn steun verklaarde voor Andrea Leadsom voor de premiersverkiezingen, sprak zijn ‘gepassioneerde steun’ uit voor de motie van Burnham. ‘De Leave-campagne heeft talloze keren gegarandeerd dat iedereen uit andere EU-landen die hier woont en werkt, dat kan blijven doen’. Hij noemt het ‘extreem teleurstellend’ dat May die garantie niet wil geven.

Misverstand

May kreeg van haar concurrenten Michael Gove en Leadsom ook stevige kritiek te verduren over haar standpunt over EU-migranten. ‘Ze zet de EU-migranten in als onderhandelingswaar,’ luidde het oordeel van Leadsom.

De woordvoerder van May zegt dat het berust op een misverstand. Hij laat woensdag weten dat wel degelijk garant wil staan voor de positie van burgers van andere lidstaten die nu in Groot-Brittannië werken en wonen.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.