Conservatieven willen Theresa May als nieuwe premier

05 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Theresa May bezoekt Downing Street 10 Foto: EPA

Theresa May, de huidige minister van Binnenlandse zaken, won met enorm gemak de eerste verkiezingsronde onder Conservatieve parlementariërs. Zij lijkt de grootste kanshebber op het premiersambt als leider van de Tory-partij en opvolger van David Cameron.

May won met 156 stemmen. Angela Leadsom eindigde op de tweede plaats met 66 stemmen. De Brexiteer werd gesteund door de populaire oud-burgemeester van Londen, Boris Johnson.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Michael Gove, naast May de meest prominente Conservatief die zich verkiesbaar stelde, kreeg 48 stemmen, en Stephen Crabb 34. Liam Fox, een relatief onbekende ultraconservatieve politicus, stapte uit de race nadat hij maar 16 stemmen kreeg. Crabb kondigde later op de avond ook aan de strijd om het premierschap op te geven.

opvolger-Cameron-1200x800Wie wordt de nieuwe Britse premier? Dit zijn de kandidaten

‘Ik ben tevreden met het resultaat, en ik ben dankbaar dat mijn collega’s mij zo steunen,’ schreef May in een reactie op de eerste verkiezingsronde. ‘Ik ben de enige die de Conservatieve Partij kan verenigen en die kan onderhandelen met de EU. Het is vanavond ook duidelijk geworden dat ik de enige kandidaat ben die steun kan krijgen van de hele Partij.’

Het lijkt er dus op dat de nieuwe premier van Groot-Brittannië, voor de tweede keer in de geschiedenis, een vrouw zal zijn. Op dinsdag kondigde Boris Johnson al aan dat hij Andrea Leadsom steunde, wat haar waarschijnlijk heeft geholpen in de eerste verkiezingsronde.

De uitslag zal in september bekend worden. David Cameron, de huidige premier van Groot-Brittannië, kondigde na het EU-referendum aan op te stappen. De meerderheid van de Britten stemde op 23 juni tegen het behoud van het Britse EU-lidmaatschap. Wie Cameron zal opvolgen, moet met Brussel overhandelen over de details en voorwaarden van een Brexit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.