Boris Johnson steunt Brexit-underdog Andrea Leadsom

05 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Leadsom (L) en Johnson in gesprek tijdens het Great Debate in aanloop naar het Brexit-referendum - Foto: AFP

De ex-burgemeester van Londen en Brexit-kopstuk Boris Johnson heeft zijn steun aangekondigd voor een van de kandidaten voor het Britse premierschap. Het gaat om de 53-jarige Andrea Leadsom, minister van Klimaat en Energie en een van de actiefste Brexit-campagnevoerders in aanloop naar het referendum.

‘Leadsom heeft de energie, de motivatie, en de vastberadenheid die essentieel zijn voor de volgende leider van dit land,’ aldus Johnson in een verklaring. Andrea Leadsom is volgens hem ‘specialist’ op het gebied van het EU-vraagstuk en daarom de aangewezen persoon om Groot-Brittannië door een Brexit heen te begeleiden.

Leider

Leadsom staat bekend als traditionele conservatief en heeft zich vaker uitgesproken als voorstander van directe democratie. ‘Laten we gebruik maken van de kansen die wij krijgen door Brexit,’ zei de politicus toen zij haar kandidatuur aankondigde.

De flamboyante ex-burgemeester Johnson gold zelf lange tijd als favoriet om de huidige Britse premier David Cameron op te volgen, maar kondigde vorige week aan dat niet te doen. Zijn (ex-) rechterhand Michael Gove, minister van Justitie, verklaarde plotseling mee te willen dingen naar het premierschap. De verwachting was lange tijd dat hij Johnson zou steunen.

Gove liet weten van gedachten veranderd te zijn wat betreft Johnson: hij zou geen geschikte leider zijn.

Sceptisch

Nu Johnson geen kandidaat is, is minister van Buitenlandse Zaken Theresa May de nieuwe favoriet. Zij voerde weliswaar campagne voor Remain en is dus geen voorstander van Brexit, maar benadrukte eerder dat de Brexit-stem tijdens het referendum ‘ook echt een Brexit betekent’.

Pro Brexit-conservatieven zijn sceptisch over haar kandidatuur: als minister lukte het May niet om het migratiesaldo te verlagen, terwijl haar partij dat wel had beloofd. Daarnaast strijden ook minister van Pensioenen Stephen Crabb (anti-Brexit) en voormalige schaduwminister van Defensie Liam Fox om het Britse premierschap.

De komende dagen stemmen de 330 parlementariërs van de Britse Conservatieve Partij over de vijf kandidaten die zich hebben opgeworpen. In het geheim wordt de favoriet gekozen. Iedere dinsdag en donderdag is er een stemming, waarbij degene met de minste stemmen afvalt. Dinsdag is de eerste stemming, en volgende week moet duidelijk zijn welke twee kandidaten er over zijn. De Conservatieven mogen dan vervolgens hun voorkeur duidelijk maken in een landelijke stemronde.