Wie wordt de nieuwe Britse premier? Dit zijn de kandidaten

30 juni 2016Leestijd: 2 minuten
opvolger-Cameron-1200x800 (1)

De deadline is verstreken en verschillende conservatieve parlementariërs in Groot-Brittannië hebben zich verkiesbaar gesteld voor het premiersambt en het leiderschap van de regerende partij.

Alle ogen waren gericht op Boris Johnson, die op het laatste moment besloot niet mee te dingen naar de baan van David Cameron. Maar wie zijn de politici die wel azen op het premierschap? Hoe ziet hun politieke loopbaan eruit en wat zijn hun kansen?

Theresa May

British Home Secretary Theresa May arrives to attend a cabinet meeting at 10 Downing Street in central London on June 27, 2016. European stock markets mostly slid Monday as British finance minister George Osborne attempted to calm jitters after last week's shock Brexit referendum. Britain's surprise referendum decision to leave the European Union wiped $2.1 trillion off market valuations on Friday and sent the pound collapsing to a 31-year low against the dollar. / AFP PHOTO / LEON NEAL

De minister van Binnenlandse Zaken Theresa May kondigde op donderdagochtend aan dat zij zich beschikbaar stelt voor het premierschap. De 59-jarige is conservatief en liberaal. Hoewel zij ‘suf’ over kan komen, wordt ze ook gezien als een stijlicoon voor ‘powervrouwen’ van middelbare leeftijd. May is waarschijnlijk de grootste kanshebber. Ze zou de partij weer kunnen verenigen en heeft beloofd dat de Brexit-stem tijdens het referendum ‘ook echt een Brexit betekent’. Veel ‘Leave’-conservatieven zijn echter sceptisch: als minister lukte het May niet met migratiesaldo te verlagen, terwijl de Tory-partij dat wel had beloofd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Michael Gove

2016-06-14 08:24:03 epa05363622 Lord Chancellor and Justice Secretary Michael Gove, arrives at No. 10 Downing Street for a cabinet meeting in London, Britain, 14 June 2016. The cabinet meeting is due to be the last meeting of ministers before the EU referendum in which Britons will vote on whether to stay in or leave the European Union on 23 June. EPA/WILL OLIVER

Even voor de ‘schokkende’ mededeling van Johnson bracht minister van Justitie Michael Gove naar buiten dat hij zich wel verkiesbaar stelt. Er werd eerst aangenomen dat de Brexit-bondgenoot van Johnson de oud-burgemeester van Londen zou steunen, en daarmee een positie in het kabinet onder Johnson te pakken. Gove liet als staatssecretaris Onderwijs (2010-2014) veel steken vallen, maar was een van de meest prominente conservatieve parlementsleden na de verkiezingen in 2015.

Stephen Crabb (uit de race)

British Work and Pensions Secretary and Conservative MP, Stephen Crabb, speaks at a news conference in central London on June 29, 2016, where he announced his candidacy for the leadership of the Conservative Party. British Prime Minister David Cameron's successor will be announced on September 9 after nominations are submitted by June 30 at the latest, the Conservative Party said. Britain has been pitched into uncertainty by the result of the June 23 referendum, with Cameron announcing his resignation, the economy facing a string of shocks and Scotland making a fresh threat to break away. / AFP PHOTO / LEON NEAL

Naast May is Stephen Crabb de enige kandidaat die campagne voerde tegen een Brexit. De streng-conservatieve politicus werd recentelijk benoemd tot minister van Pensioenen, na het vertrek van Ian Duncan Smith. Veel parlementariërs in het liberale kabinet van Cameron zien Crabb echter niet als leider, omdat hij niet progressief genoeg zou zijn. Zo stemde hij in 2013 tegen het legaliseren van het homohuwelijk.

Liam Fox (uit de race)

2011-10-08 12:46:41 epa02956228 British Defence minister Liam Fox during a press conference in Tripoli, Libya, 08 October 2011. Libyan fighters loyal to the country‘s transitional rulers were pursuing Friday a major ground assault in Sirte, the hometown of the fugitive leader Moamer Gaddafi and one of his last remaining strongholds. EPA/SABRI ELMHEDWI

Als een Conservatief pur sang tekent Liam Fox altijd netjes binnen de lijntjes van de partij. In 2005 stelde hij zich ook al verkiesbaar voor het leiderschap van de partij, die toen het grootste oppositieblok was. Fox gooide het op het oude, conservatieve gezinsleven. Hij snakte naar traditie en ouderwets leven, maar verloor van de jonge Cameron. Wel werd hij benoemd tot schaduwminister van Defensie. Fox is nog steeds weinig progressief: hij pleit voor ‘enorme restrictie dan wel een verbod op abortus’ en staat bekend als ‘homofoob’.

Andrea Leadsom

This handout picture released by ITV shows, British Conservative Party politician Andrea Leadsom representing the 'Leave' campaign during The ITV Referendum Debate in London on June 9, 2016 Brexit campaigners accused the government of trying to rig the EU referendum and threatened legal action on Thursday as former London mayor Boris Johnson squared up for the campaign's first TV debate. The two-hour debate is the second of ITV's major live event European Referendum programmes. / AFP PHOTO / Rex Features / Matt Frost / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ITV / REX / SHUTTERSTOCK / MATT FROST" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NOT TO BE USED AFTER JUNE 30, 2016

De pro-Brexit minister van Klimaat en Energie, Andrea Leadsom, was een van de meeste actieve campagnevoerders in de aanloop naar het referendum. ‘Laten we gebruik maken van de kansen die wij krijgen door Brexit!’ zei de politicus toen ze haar kandidatuur aankondigde. Zij heeft zich vaker uitgesproken als voorstander van de directe democratie en staat bekend als traditionele conservatief.