Brussel: de daders en verdachten op een rij

09 april 2016Leestijd: 5 minuten
Camerabeelden van Salah Abdeslam en Mohamed Abrini in een tankstation langs de Franse snelweg - Foto: AFP

De Belgische politie heeft vrijdagavond opnieuw zes verdachten opgepakt in verband met de aanslagen in Brussel. De lijst met namen van mogelijke verdachten loopt flink op. Wie zijn zij? Elsevier zet de daders en terreurverdachten op een rij.

In veel gevallen zijn er verbanden tussen de aanslagen in Brussel en die in Parijs van afgelopen november. Sommige terreurverdachten zitten vast, anderen kwamen zelf om tijdens de aanslagen. De belangrijkste daders en verdachten:

Mohamed Abrini (31)

Abrini werd vrijdag in Brussel gearresteerd. Hij werd twee dagen voor de aanslagen in Parijs op camera vastgelegd met Salah Abdeslam bij een tankstation langs de Franse snelweg. Zijn auto, een Renault Clio, zou zijn ingezet bij de aanslagen in Parijs. Ook hij groeide op in Molenbeek,  en zijn vingerafdrukken werden aangetroffen in een Brussels appartement waar de bommen voor  de aanslagen vermoedelijk zijn gemaakt.

De autoriteiten vermoeden dat hij de ‘man met het hoedje’ is, de derde aanslagpleger die te zien is op beelden van het vliegveld Zaventem, maar zijn voorzichtig in het bevestigen daarvan. ‘De man in het hoedje’ liet zijn explosieven liggen en liep vervolgens van het vliegveld terug naar het centrum van Brussel.

Khalid El Bakraoui (27)

El Bakraoui wist zichzelf op te blazen op het metrostation Maalbeek op 22 maart. El Bakraoui was geen vreemde voor de politie. In februari 2011 werd hij veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar wegens autodiefstal. Hij werd voorwaardelijk vrijgelaten, maar overtrad de voorwaarden door met een criminele handlanger om te gaan. Toch liet de rechter hem weer vrij omdat hij zich wel aan zijn andere reclasseringsvoorwaarden hield. Hij vertoonde in die tijd geen teken van radicalisering.

In oktober schond hij opnieuw de voorwaarden en wist hij vervolgens onder de radar van de autoriteiten te blijven. Hij maakte gebruik van een vervalst identiteitsbewijs en huurde een appartement  in Charleroi, dat als safe house gebruikt werd door een aantal aanslagplegers van Parijs. Ook huurde hij een appartement in het Brusselse vorst, waar later DNA-sporen van Salah Abdeslam werden aangetroffen. In december verscheen El Bakraoui op een aantal internationale opsporingslijsten.

Ibrahim El Bakraoui (29)

El Bakraoui, de broer van Khalid, blies zichzelf op in de vertrekhal van het vliegveld Zaventem op 22 maart. Hij verscheen samen met twee andere mannen op bewakingsbeelden van het vliegveld. Ook hij heeft een geschiedenis met de politie. In 2010  kreeg hij een celstraf van tien jaar omdat hij tijdens een gewapende overval met kalasjnikovs op politieagenten had geschoten. In mei vorig jaar verloor de Belgische reclassering hem uit het oog.

El Bakraoui werd vervolgens in juni opgepakt in het Turkse Gaziantep, vlakbij de Syrische grens. Vervolgens werd hij op eigen verzoek uitgezet naar Nederland. De Turkse regering en de New Yorkse politie waarschuwden Nederland en België voor de komst van El Bakraoui. De uitzetting van El Bakraoui en de inertie van Nederland en België die daarop volgde waren de afgelopen weken aanleiding voor een diplomatieke rel tussen Turkije, Amerika, België en Nederland.

Lees ookBelgië pakt ook Bilal El Makhoukhi (weer) opBilal El Makhoukhi werd vorig jaar veroordeeld in het proces over Sharia4Belgium - Foto: AFP

Najim Laachraoui (25)

Laachraoui was de tweede zelfmoordterrorist op het vliegveld Zaventem. Vrijdag meldde de Belgische politie dat zijn DNA was aangetroffen op twee bomgordels die door de terroristen in Parijs werden gebruikt. Dit betekent waarschijnlijk dat hij inderdaad de bommen fabriceerde, iets wat eerder al werd gedacht.

Laachraoui vertrok in februari 2013 vanuit Brussel naar Syrië en verbrak al het contact met zijn familie. Hij studeerde civiele techniek en veiligheidsdiensten vermoeden dat hij daar de kennis heeft opgedaan om bommen te maken.

Hij kwam in september vervolgens weer terug naar Europa. Onder de valse naam Soufiane Kayal reisde hij via Hongarije naar Oostenrijk in een auto die door Salah Abdeslam bestuurd werd.

Salah Abdeslam (26)

Abdeslam zit momenteel in de gevangenis in Brugge en wacht zijn uitlevering naar Frankrijk af. Vier dagen voor de aanslagen in Brussel werd hij in het Brusselse Molenbeek eindelijk opgepakt. Daarvoor was hij Europa’s meest gezochte terrorist, vanwege de vitale rol die hij waarschijnlijk heeft gespeeld bij de aanslagen in Parijs. Vier maanden lang wist hij zich schuil te houden in Molenbeek.

Lees ook ‘In Molenbeek wist iedereen waar Abdeslam was’Abdeslam met op de achtergrond het appartement in Molenbeek waar hij zich maandenlang schuilhield - Foto: AFP

Abdeslam had zichzelf moeten opblazen bij het Stade de France op 13 november maar besloot op het laatste moment dat niet te doen. Volgens zijn eigen verklaringen was hij vooral verantwoordelijk voor het logistieke gedeelte van de aanslagen in Parijs. De broer van Abdeslam, Brahim, blies zichzelf wel op tijdens de aanslagen.

 

Khalid Zerkani (42)

De Marokkaanse Zerkani is het beruchte hoofd van een Brussels netwerk van jihadisten. Hij is verantwoordelijk voor het ronselen van Syriëgangers. Daarnaast wordt hij verdacht van het financieren van IS en is hij een paar keer bij de politie in beeld geweest voor diefstal. Hij kreeg twaalf jaar celstraf voor het ronselen van jihadisten.

Reda Kriket (34)

Kriket werd twee dagen na de aanslagen in Brussel gearresteerd in het Parijse Argenteuil. Hij wordt ervan verdacht een grote aanslag in Frankrijk voor te bereiden. Autoriteiten kwamen hem op het spoor naar aanleiding van de aanslagen in Parijs.

Vorig jaar juli werd hij in België bij verstek veroordeeld tot 10 jaar celstraf. Hij zou samengewerkt hebben met Zerkani bij het ronselen van jihadisten.

Abdellah C. (35)

Hij zou samen met Abrini naar het vliegveld zijn gegaan toen Abrini vertrok om in Syrië te gaan vechten. Het telefoonnummer van C. werd aangetroffen op de telefoon van een verdachte die in contact stond met Abdeslam op de dag van de aanslagen in Parijs. Hij werd vrijdag voorwaardelijk vrijgelaten.

Abderrahmane Ameroud (38)

Deze Algerijn werd drie dagen na de aanslagen in Brussel neergeschoten en is opgepakt voor connecties met Reda Kriket. Hij droeg een rugzak bij zich, die getest werd door de politie. De politie vermoedde namelijk dat hij bezig was een biologisch wapen te fabriceren. De testresultaten verwierpen dit echter. Eerder meldde media dat hij een zak met dierentestikels in zijn rugzak had zitten.

Ameroud werd in Frankrijk in 2005 veroordeeld tot een gevangenisstraf, vanwege de moord op de Afghaanse anti-Talibanleider Ahmed Shah Massoud een aantal dagen voor de aanslagen van 9/11.

Osama Krayem

Ook hij werd afgelopen vrijdag opgepakt. De aanklagers vermoeden dat hij degene is die vlak voor de aanslag op metrostation Maalbeek gezien werd met zelfmoordterrorist Khalid El Bakraoui. Ook zou hij de tassen en koffers hebben gekocht waarmee de aanslagen werden gepleegd.

Krayem zou gebruik hebben gemaakt van een nep Syrisch paspoort met de naam Naim Al Hamed om de EU weer binnen te komen, nadat  hij in Syrië vocht voor IS. In oktober werd hij ook gezien in een auto die gehuurd werd door Salah Abdeslam.

Amine Choukri

Choukri, een valse naam, kwam ook met Abdeslam en Krayem met de auto Europa binnen. Hij zat daarna ondergedoken in Molenbeek, waar hij opgepakt werd. Net als Abdeslam, wordt hij nu verdacht van ‘terroristische moorden’ tijdens de aanslagen in Parijs. Onderzoekers vermoeden dat hij samen met Abdeslam een ‘Parijs-achtige’ schietpartij beraamde die tegelijkertijd met de bomaanslagen in Brussel gepleegd hadden moeten worden.

Hij zou samen met Krayem als ‘bootvluchteling’ via het Griekse eiland Leros de EU zijn binnengekomen.