#Brussel

België pakt ook Bilal El Makhoukhi (weer) op

09 april 2016Leestijd: 1 minuut

Vrijdag werden, naast Mohamed Abrini,  in totaal zes terreurverdachten opgepakt in verband met de aanslagen in Brussel. Eerder werd melding gemaakt van vijf verdachten, maar ook Bilal El Makhoukhi is opgepakt.

Hij werd vorig jaar tijdens het Antwerpse proces tegen de extremistische organisatie Sharia4Belgium veroordeeld tot vijf jaar celstraf. El Makhoukhi werd vrijdag opgepakt in Laken, meldt De Standaard.

Lees ook Jihadist belt met zijn moeder: ‘Mijd drukke plaatsen’2014-09-23 08:22:58 An image grab taken from a video released by Islamic State group's official Al-Raqqa site via YouTube on September 23, 2014, allegedly shows Islamic State (IS) group recruits marching in an unknown location. The US-led coalition launched strikes against Islamic State militants besieging a Kurdish town in Syria as world leaders prepared for talks on September 24, 2014 at the UN on battling IS. AFP PHOTO/HO/ Islamic State group's Al-Raqqa site EDITORS NOTE: These images were obtained on September 23, 2014 from YouTube on the Islamic State group's official media site, in a video posted for propaganda purposes. == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==

Hulp

Bij zijn veroordeling werd niet bewezen dat El Makhoukhi deel uitmaakte van Sharia4Belgium, maar wel dat hij hulp leverde aan terroristische organisaties.

De openbare aanklager vroeg in februari 2015 om zijn aanhouding, omdat gevreesd werd dat hij zwaargewond uit Syrië was teruggekeerd voor medische behandeling, en daarna weer terug zou gaan. Hij kreeg vijf jaar celstraf, waarvan twee jaar onvoorwaardelijk.

Man met hoedje

Het Belgische Openbaar Ministerie maakte vrijdagavond bekend dat er vijf mensen waren opgepakt: Mohamed Abrini, (mogelijk de ‘man  met het hoedje’) Osama Krayem (mogelijk de handlanger van Khalid El Bakraoui, die zich op metrostation Maalbeek opblies), ene Hervé B.M. en nog twee anderen van wie de naam nog niet bekend is.

De Belgische politie is nog niet zeker dat Abrini echt ‘de man met het hoedje’, de derde terrorist die in beeld kwam op vliegveld Zaventem, is. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.