#Brussel

‘Grote aanslag verijdeld’ door antiterreuractie Parijs

24 maart 2016

De Franse politie heeft donderdagavond naar eigen zeggen een terreuraanslag voorkomen in de buurt van Parijs. Er is zeker een verdachte aangehouden.

Dat zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve, volgens persbureau AFP. De voorbereidingen voor een aanslag zouden in een ‘vergevorderd stadium’ zijn.

Evacuatie

De antiterreuroperatie werd in Argenteuil gehouden, en zou nog altijd aan de gang zijn. Bewoners van meerdere woningen zijn geëvacueerd en een aantal straten is afgesloten voor verkeer.

Er is nog geen link gewonden tussen de arrestaties in Argenteuil en de aanslagen in Brussel en Parijs, zegt Cazeneuve. De man die gearresteerd werd wordt ervan verdacht deel uit te maken van een terreurnetwerk, van wie de plannen in een vergevorderd stadium waren. De arrestatie is het resultaat van ‘de samenwerking tussen verschillende Europese veiligheidsdiensten’, aldus Cazeneuve.

Lees ookVan der Steur: Terrorist El Bakraoui was inderdaad in Nederland2016-03-24 18:30:00 DEN HAAG - Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur geeft een toelichting op zijn ministerie. FOTO VALERIE KUYPERS

Brussel

Ook  in Brussel werden donderdagavond meerdere huiszoekingen gedaan, in het onderzoek naar de aanslagen van dinsdag, meldt De Morgen. De huiszoekingen waren onder meer in Schaarbeek, waar politie dinsdag al een spijkerbom, IS-vlag en chemisch materiaal aantrof. Zes verdachten zijn opgepakt. Over hun identiteit is nog niets bekend.

Eerder op de dag werd bekend dat de gebroeders El Bakraoui op een terreurlijst van de Verenigde Staten stonden. Het is nog niet bekend waarom de Belgische veiligheidsdiensten niets met die informatie hebben gedaan, en of ze die informatie überhaupt hadden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.