buitenland

Teruglezen liveblog: Abdeslam eindelijk opgepakt

18 maart 2016Leestijd: 5 minuten

De gezochte terrorist Salah Abdeslam is opgepakt in de Brusselse wijk Molenbeek na een nieuwe klopjacht. Hij is daarbij gewond geraakt. Lees het liveblog hieronder nog eens terug

Salah Abdeslam
Salah Abdeslam

20:48 De Belgische premier Charles Michel heeft vrijdagavond bevestigd dat terreurverdachte Salah Abdseslam is aangehouden in de Brusselse wijk Molenbeek, samen met twee andere verdachten. Michel sprak van een succes in de strijd tegen terrorisme en de strijd voor democratie. De politieactie is definitief beëindigd.

20:31 Een telefoontje van Obama voor Michel en de Franse president François Hollande:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

20:23 Abdeslam heeft mogelijk al een advocaat, die hem zal bijstaan bij het proces. De bekende Belgische strafpleiter Sven Mary is benaderd om de verdediging op zich te nemen, zegt hij zelf tegen de Belgische publieke omroep. Mary  is vrijdag na de politieactie in Molenbeek aangesproken door iemand uit de omgeving van Abdeslam, niet door de terrorist zelf. Mary was ook al in december benaderd of hij de toen nog voortvluchtige man zou willen verdedigen als deze gepakt zou worden. Of hij de verdediging op zich neemt, laat hij afhangen van een gesprek met de verdachte.

20:10 De politieoperatie lijkt intussen te zijn beëindigd. Er is nog geen bevestiging over de derde arrestatie die zou hebben plaatsgehad.

19:38 De Waalse omroep RTBF zegt meer informatie te hebben over de schuilplaats van Abdeslam. Hij zou zijn ondergedoken bij een man die al maanden door de politie in de gaten werd gehouden. Het adres aan de Vierwindenstraat in Molenbeek, waar speciale eenheden Abdeslam uiteindelijk vonden, was al enige tijd in het vizier van de politie. Die besloot de actie te vervroegen: van zaterdag naar vandaag.

19:28 Nieuwe arrestatie bij voortgezette politieactie Molenbeek?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

19:20 De politieoperatie is nog altijd gaande. Dat blijkt wel uit het feit dat er twee zware explosies zijn gehoord, bij het pand waar de politie onderzoek doet na de aanhouding van de Belgisch-Franse terrorist.

19:14 Er verschijnen steeds meer foto’s van de arrestatie. Ook VTM heeft mogelijk het moment (op video) vastgelegd waarop de terrorist door de politie wordt meegenomen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

19:00 Volgens RTL Info zou dit het moment zijn waarop de gewonde Abdeslam in de kraag wordt gevat:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

18:50 ‘We hopen dat hiermee een slag is toegebracht aan de plannen van IS om dood en verderf te zaaien,’ zegt een woordvoerder van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid tegen persbureau ANP. ‘Het is wel belangrijk om onverkort alert en waakzaam te blijven. Er zijn immers aanwijzingen voor andere plots,’ voegt de woordvoerder daaraan toe.

18:43 ‘We hebben hem.’ Met die woorden bevestigde de Belgische staatsecretaris Asielzaken en Migratie Theo Francken op Twitter de arrestatie van Abdeslam, betrokken bij de aanslagen in Parijs in november vorig jaar, waarbij meer dan 130 mensen omkwamen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De uitspraak herinnert aan de manier waarop in 2003 werd bekendgemaakt dat de Iraakse dictator Saddam Hussein was gepakt. De Amerikaanse bewindvoerder in Irak Paul Bremer zei toen triomfantelijk: ‘Dames en heren, we hebben hem.’

18:32 Een terreurverdachte verschanst zich vrijdag aan het begin van de avond nog steeds in het belegerde pand, meldt La Dernière Heure. De politie heeft de omgeving opnieuw afgezet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

18:18 Volgens VTM Nieuws zitten er nog mogelijk een of twee mensen in het gebouw. De Belgische politie probeert met een drone – een onbemand vliegtuigje –  zicht te krijgen wat er zich in het huis afspeelt.

18:07 Molenbeek is inmiddels ruim afgezet. Vanwege de uitgebreide politieactie lopen veel zwaarbewapende politieagenten rond met honden. Ook lopen er gemaskerde agenten in het gebied. Omstanders reageren gelaten: ‘Net nu de rust was teruggekeerd, is er weer gedoe in Molenbeek,’ zegt een van hen.

18:01 Abdeslam is bij de actie gewond geraakt, nadat hij zijn benen werd geschoten. De Belgische politie bevestigt inmiddels aan nieuwszender VTM dat Abdeslam inderdaad is gearresteerd. De acties hadden plaats in de Vierwindenstraat.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

17:45 Verslaggevers van die nieuwszender zeggen tevens dat de actie is beëindigd. Er zijn in totaal tien schoten gehoord, melden andere Belgische media.

Vingerafdrukken

Een Belgische anti-terreurgroep belaagde het pand. Voor het gebouw zouden volgens ooggetuigen twee mensen zijn neergeschoten.

Op Abdeslam wordt al maanden gejaagd vanwege betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. Abdeslams vingerafdrukken werden aangetroffen in Vorst, waar eerder deze week ook al een grote antiterreuroperatie plaatshad. Die vondst heeft de politie vermoedelijk op het juiste spoor gezet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.