#Brussel

‘El Bakraoui stal identiteit van oud-FC Twente-speler’

29 maart 2016

Khalid El Bakraoui, de zelfmoordterrorist die zich vorige week bij metrostation Maalbeek in Brussel opblies, gebruikte de identiteit van Ibrahim Maaroufi, een voormalig speler van onder meer FC Twente om door Europa te reizen. El Bakraoui wist op die manier de Italiaanse grens over te steken op weg naar Athene.

Dat meldt Gazzetta dello Sport dinsdag. De terrorist zou voor langere tijd de identiteit van de Marokkaans-Belgische middenvelder Maaroufi (27) hebben gebruikt.

Paspoort

Maaroufi speelde in de jeugd van PSV en werd in 2008 door FC Twente gehuurd van Inter. El Bakraoui reisde met een vals paspoort van Maaroufi door het noordoosten van Italië naar de grens met Athene.

De terrorist landde op 23 juli 2015 op het vliegveld van Treviso. Die vlucht werd door iemand anders betaald. Hij verbleef in Italië onder de naam Maaroufi ook in een hotelkamer in Venetië. Eenmaal in Athene aangekomen, ontmoette El Bakraoui de terreurverdachte Salah Abdeslam, die vorige week werd opgepakt voor de aanslagen in Parijs.

Met dezelfde naam huurde hij later ook een appartement in het Brusselse Charleroi, in aanloop naar de aanslagen. Het was bij de Italiaanse autoriteiten al enige tijd bekend dat El Bakraoui de naam Ibrahim Maaroufi gebruikte, maar pas onlangs werd de connectie gemaakt met de voetballer.

Lees ook ‘Naim al-Hamed nieuwe hoofdverdachte Brussel’naimalhamed

Debat

Khalid Bakraoui was de broer van Ibrahim Bakraoui, een van de andere aanslagplegers in Brussel. Ibrahim is de zelfmoordterrorist die zichzelf opblies op het vliegveld van Zaventem.

Dinsdag werd bekend dat de Amerikaanse FBI de Nederlandse veiligheidsdiensten een week voor de aanslagen hebben geïnformeerd over de mogelijke terreurachtergrond van de broers. Dinsdagmiddag debatteert de Tweede Kamer over de uitzetting van El Bakraoui naar Nederland en de aanslagen in Brussel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.