#Brussel

‘Naïm al-Hamed nieuwe hoofdverdachte Brussel’

29 maart 2016Leestijd: 2 minuten

De zoektocht naar ‘de man met het hoedje’ die op vliegveld Zaventem hielp bij het plegen van een aanslag duurt voort. De Belgische politie richt zijn pijlen nu op de Syriër Naïm al-Hamed.

Dat meldt de Belgische krant De Morgen dinsdag. Al-Hamed (28) komt voor op een lijst met acht verdachten van de Belgische geheime dienst en vorige week werd door Frankrijk al een internationaal opsporingsbericht verspreid. Al-Hamed zou ‘gevaarlijk en bewapend zijn’.

In eerste instantie werd al-Hamed gezien als medeplichtige van Najim Laachraoui, een van de zelfmoordterroristen die zichzelf opblies op luchthaven Zaventem. Nu de derde dader van die aanslag nog altijd op vrije voeten is, onderzoekt de politie of al-Hamed vorige dinsdag op het vliegveld was.

Terreurverdachte Fayçal Cheffou weer vrijgelaten

Op bewakingsbeelden is te zien dat de derde dader zijn bom niet liet afgaan en wegvluchtte. In het kader van het onderzoek wil het Belgische federaal parket de berichtgeving niet bevestigen.

DNA
De Franse krant Le Monde meldde zaterdag dat het DNA van al-Hamed werd gevonden in het appartement in Schaarbeek waar de terroristen hun bommen voor de aanslagen in Brussel klaarmaakten. Vanuit daar namen drie mannen een taxi naar Zaventem, waar ze toesloegen.

Al-Hamed
De Franse politie verspreidde deze foto van al-Hamed

De Syriër kwam volgens de Amerikaanse zender CNN in september samen met een andere terreurverdachte Europa binnen via het Griekse eiland Leros. In oktober zouden al-Hamed en een man die zich voordoet als Monir Ahmed Alaaj in het Duitse Ulm zijn gesignaleerd in de buurt van een asielzoekerscentrum. Daar haalde de onlangs opgepakte terrorist Salah Abdeslam ze met de auto op.

Onderzoek bemoeilijkt
De centrale terrorismedienst van de Belgische federale politie zegt ondertussen grote moeite te hebben om alle tips over de terreurverdachten te verwerken, zo valt te lezen in een vertrouwelijk rapport in handen van de krant De Tijd.

Lees ook: De vele fouten in terreuronderzoek België

De politie kampt met een groot gebrek aan middelen, waardoor het niet alle informatie na kan gaan en de betrouwbaarheid van tips niet kan toetsen. Zondag werd de van terreurverdachte Fayçal Cheffou weer vrijgelaten, na een gebrek aan bewijs.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.