#Brussel

‘Tweede zelfmoordterrorist Brussel was Laachraoui’

23 maart 2016Leestijd: 2 minuten

De tweede omgekomen zelfmoordterrorist van het vliegveld in Zaventem is geïdentificeerd als Najim Laachraoui, van wie eerder gedacht werd dat hij voortvluchtig was. Het is daarmee onbekend wie de derde dader is, op wie autoriteiten op dit moment een klopjacht voeren.

Dat meldt de Belgische krant De Standaard. Daarmee zou de voortvluchtige terrorist, die zijn bomkoffer op het vliegveld achterliet, een nog onbekende man zijn. Hij blijft nog altijd op de vlucht voor de Belgische autoriteiten, die een klopjacht op hem hebben geopend.

Broers

De Belgische justitie verklaarde eerder dat de broers Khalid en Ibrahim El Bakraoui de daders zijn van de aanslagen bij de metro en op vliegveld Zaventem in Brussel. Een van de broers. Ibrahim, was de middelste man op de inmiddels beruchte foto.

Onderzoekers hebben hem geïdentificeerd door middel van zijn vingerafdruk. Het federaal van parket laat in een persconferentie weten dat bij een huiszoeking in Schaarbeek dinsdagnacht een computer hebben gevonden die bij het vuilnis was gezet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Klopjacht

Daarop stond een testament van Ibrahim waarin hij uitlegt dat hij vergelding wil voor het oppakken van Abdeslam en het doodschieten van Mohamed Belkaïd. ‘Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik word overal gezocht en voel me nergens nog veilig. Ik ben bang om in de gevangenis te belanden,’ zou er onder meer in te lezen zijn.

Hij blies zichzelf op in Zaventem, zijn broer Khalid even later bij metrostation Maalbeek. Ook van laatstgenoemde is een testament gevonden. Eerder werd er nog van uitgegaan dat beide broers zich opbliezen op de luchthaven.  De twee broers hadden een crimineel verleden.

Zwaarste lading

Laachraoui, de tweede omgekomen zelfmoordterrorist, was degene die de zwaarste lading met explosieven achterliet, nog voor de andere explosieven afgingen, schrijft De Morgen. Deze bommen ontploften net voor aankomst van de explosievenopruimingsdienst, vanwege de ‘instabiliteit’ van de explosieven, maar maakten verder geen slachtoffers. De meeste mensen waren toen al lang en breed naar buiten gerend.

Eerder op woensdag werd nog gemeld dat Laachraoui zou zijn gearresteerd. Dat wist althans de Franstalige krant La Dernière Heure, maar kwam daar even later op terug. Wel waren er op diverse plekken in Brussel politieacties aan de gang. Zeker één persoon is daarbij aangehouden. Maar heel veel meer weten we niet, omdat de Belgische media zich op advies van justitie angstvallig stil houden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.