Jean Dohmen

Justitie moet foute managers en bankiers als alle anderen behandelen

15 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Wie verdacht wordt van strafbare feiten, moet verantwoording afleggen.Er is geen reden om managers en bankiers een andere behandeling te geven

Het ene strafbare feit is het andere niet. Een snelheidsovertreding is minder ernstig dan een geval van zware mishandeling. Het eerste wordt mede daarom met een acceptgiro uit Leeuwarden afgehandeld en het tweede aan de strafrechter voorgelegd. Wanneer deze de feiten wettig en overtuigend bewezen acht, kan hij de veroordeelde een passende straf opleggen.

Oog in oog met de rechter

Zo’n openbare behandeling van een strafzaak is allesbehalve een zinloos ritueel. Het is het sluitstuk van het proces van waarheidsvinding, waarbij een verdachte uiteindelijk oog in oog komt te staan met een onafhankelijke rechter. Het komt de laatste jaren echter geregeld voor dat het bij ernstige zaken niet zover komt.

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt alleen te schikken om langdurige rechtszaken te voorkomen bij zaken die toch al ‘rond’ zijn. Er is – begrijpelijk – veel kritiek op dat door praktische overwegingen ingegeven standpunt. Verdachten betalen een zak met geld (van het bedrijf) aan het Openbaar Ministerie, en kunnen zich er vervolgens – terecht – op beroepen dat zij voor de feiten nooit door de rechter zijn veroordeeld. Daar gaat een verkeerd signaal vanuit.

Kwalijk

Zo mogelijk nog kwalijker is de gang van zaken wanneer bedrijven hun vervolging afkopen en de direct verantwoordelijken binnen de onderneming buiten schot blijven. Dat is principieel onjuist.

Rabobank schikte eind vorig jaar met het OM voor 70 miljoen euro in de Libor-affaire, waarbij medewerkers van de bank de internationale rentetarieven manipuleerden – een ernstig feit dat het toch al wankele vertrouwen in de financiële sector een nieuwe knauw gaf. De betrokken medewerkers zijn niet vervolgd.

Vertrouwen

Wie verdacht wordt van strafbare feiten, moet verantwoording afleggen. Het zou daarom goed zijn als het OM terughoudender wordt bij het treffen van schikkingen.

De behandeling van een zaak door een onafhankelijke rechter werkt louterend – voor alle betrokkenen. Er is geen reden om managers en bankiers een andere behandeling te geven. Klassejustitie ondermijnt het vertrouwen van burgers in het rechtssysteem

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.