Handelsoorlog Premium Corner

Juncker en Trump vieren staakt-het-vuren als winst

26 juli 2018Leestijd: 3 minuten

Het gevaar van een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie is nog niet geweken. Wat de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker in Washington afsprak met president Donald Trump komt vooral neer op een staakt-het-vuren. De Europese ‘toezeggingen’ hebben weinig om het lijf.

Donald Trump presenteerde het resultaat van zijn overleg met Jean-Claude Juncker vanochtend aan de wereld als een grote en belangrijke overwinning.

De Europese Commissie vertelde hem ‘dat ze onmiddellijk beginnen sojabonen van onze geweldige boeren te kopen,’ twitterde Trump na afloop. ‘Ook gaan ze enorme hoeveelheden vloeibaar gas kopen.’Tweet van Trump

Junckers ambtenaren kopen geen bonen

Krachtige teksten, zoals gebruikelijk van de Amerikaanse president, maar met de economische realiteit heeft het weinig van doen. De Europese Commissie koopt geen gas of bonen, dat doen marktpartijen.

De toezeggingen van Juncker waren mooi verpakt, maar hebben goedbeschouwd weinig om het lijf. De import van Amerikaanse sojabonen en vloeibaar gas zat al in de lift, en zal de komende tijd verder toenemen, zoals verwacht.

Gas vooral naar Spanje

Uit cijfers van de US Energy Information Administration, een Amerikaanse overheidsdienst, blijkt dat de export van liquified natural gas (lng), dat in schepen van de Verenigde Staten naar Europa wordt vervoerd, in 2017 fors is toegenomen.

Uit de cijfers blijkt ook dat een substantieel deel van dat gas  naar Spanje en Portugal gaat. Maar de verwachting is dat ook landen als Polen en Litouwen de komende jaren meer Amerikaans gas zullen afnemen. In beide landen zijn lng-terminals gebouwd.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.