Premium Lock Juncker en Trump vieren staakt-het-vuren als winst

26 juli 2018Leestijd: 3 minuten
Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en de Amerikaanse president Donald Trump - Foto: AFP

Het gevaar van een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie is nog niet geweken. Wat de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker in Washington afsprak met president Donald Trump komt vooral neer op een staakt-het-vuren. De Europese ‘toezeggingen’ hebben weinig om het lijf.

Donald Trump presenteerde het resultaat van zijn overleg met Jean-Claude Juncker vanochtend aan de wereld als een grote en belangrijke overwinning.

De Europese Commissie vertelde hem ‘dat ze onmiddellijk beginnen sojabonen van onze geweldige boeren te kopen,’ twitterde Trump na afloop. ‘Ook gaan ze enorme hoeveelheden vloeibaar gas kopen.’Tweet van Trump

Junckers ambtenaren kopen geen bonen

Krachtige teksten, zoals gebruikelijk van de Amerikaanse president, maar met de economische realiteit heeft het weinig van doen. De Europese Commissie koopt geen gas of bonen, dat doen marktpartijen.

De toezeggingen van Juncker waren mooi verpakt, maar hebben goedbeschouwd weinig om het lijf. De import van Amerikaanse sojabonen en vloeibaar gas zat al in de lift, en zal de komende tijd verder toenemen, zoals verwacht.

Gas vooral naar Spanje

Uit cijfers van de US Energy Information Administration, een Amerikaanse overheidsdienst, blijkt dat de export van liquified natural gas (lng), dat in schepen van de Verenigde Staten naar Europa wordt vervoerd, in 2017 fors is toegenomen.

Uit de cijfers blijkt ook dat een substantieel deel van dat gas  naar Spanje en Portugal gaat. Maar de verwachting is dat ook landen als Polen en Litouwen de komende jaren meer Amerikaans gas zullen afnemen. In beide landen zijn lng-terminals gebouwd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw