OM: oud-topmannen Rabobank handelden niet strafbaar

15 januari 2014Leestijd: 1 minuut

De voormalig topmannen van Rabobank, Piet Moerland en Sipko Schat, die opstapten vanwege de Libor-affaire, hebben niet strafbaar gehandeld. In het publieke debat over het Libor-schandaal dreigt volgens het Openbaar Ministerie (OM) een onjuist beeld te ontstaan.

Rabobank betaalde het OM in november een schikking van 70 miljoen euro, maar heeft daarmee geen zaken tegen individuele bankiers ‘afgekocht’. Dat heeft het OM woensdag laten weten ‘ter voorkoming van misverstanden’.

Onderzoek nog bezig

Het OM onderzoekt nog steeds de zaken tegen individuele bankiers die een rol hebben gespeeld in het manipuleren van de Libor- en Euriborrente. Geen van hen werkt nog voor Rabobank.

Eerder deze week maakte de Amerikaanse openbaar aanklager bekend dat drie oud-medewerkers van Rabobank worden vervolgd voor hun rol in de affaire: een Brit, een Australiër en een Japanner.

Libor-schandaal

Rabobank heeft in totaal voor 774 miljoen euro geschikt met Nederlandse en buitenlandse instanties voor de Libor-affaire. Een klein groepje medewerkers van de boerenleenbank gaf jarenlang valse gegevens door, waardoor zij de rente waartegen de bank kon lenen en uitlenen, manipuleerden.

Kort nadat het bedrag dat Rabobank betaalde werd bekendgemaakt, heeft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) aangegeven dat hij vindt dat er ‘heel serieus’ naar de mogelijkheid tot het vervolgen van individuele bankiers moet worden gekeken.