Rabobank schikt voor 774 miljoen euro, Moerland stapt op

29 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

De Rabobank treft een schikking ter waarde van 774 miljoen euro vanwege het Liborschandaal. Bestuursvoorzitter Piet Moerland stapt per direct op vanwege het schandaal. Hij noemt dat ‘een kwestie van principe’ omdat hij de hoogste baas was ten tijde van de fraude.

De bank heeft gefraudeerd bij het vaststellen van de Libor en Euribor-rentetarieven. Eerder werden Barclays, UBS en Royal Bank of Scotland al beboet voor het Liborschandaal.

Rabobank heeft laten weten dat de boete ten koste van de winst over 2013 gaat. Rabobank verwacht alsnog winst te maken, onder meer door de verkoop van Robeco, die een boekwinst van 1,5 miljard euro opleverde.

Straf

Rabobank wordt relatief hard gestraft, omdat de fraude gedurende een lange periode, van 2005 tot 2011 plaatshad, omdat er dertig medewerkers bij betrokken waren en omdat er veel bewijs was van onderlinge communicatie hierover.

‘De Raad van Bestuur betreurt ten zeerste dat dit is gebeurd en dat dit heeft kunnen gebeuren. Het klemt des te meer omdat dit type cultuur en het gedrag dat daar uit voortkomt, op geen enkele wijze past bij de normen en waarden van de Rabobank als coöperatieve bank met een sterke maatschappelijke verankering,’ stelt Moerland in een verklaring.

Bestuursvoorzitter

Moerland was niet persoonlijk betrokken bij het Liborschandaal en wist er ook niet van, maar was wel sinds 2009 de bestuursvoorzitter van de bank en neemt daarom zijn verantwoordelijkheid.

Moerland (64) zou eigenlijk in de loop van volgend jaar met pensioen gaan. Moerland wordt tijdelijk opgevolgd door commissaris Marinus Minderhoud.

Zestien banken

Elke ochtend bellen zestien banken met elkaar om door te geven tegen welke rente zij geld kunnen lenen, het gemiddelde hiervan wordt de Liborrente genoemd. Die Liborrente is van belang voor de consument, omdat die de hoogte van de spaar- en hypotheekrente beïnvloedt.

UBS trof de duurste schikking: 1,5 miljard dollar (1,1 miljard euro). Royal Bank of Scotland kwam er met 390 miljoen pond (460 miljoen euro) vanaf, Barclays betaalde 290 miljoen pond (340 miljoen euro).