Philip Willems

Liever huizenmarkt in afgrond storten dan Brussel boos maken. Schande

27 december 2012Leestijd: 2 minuten

Minister Dijsselbloem stort liever de Nederlandse huizenmarkt in de afgrond dan dat hij Brussel boos maakt

Terwijl de Verenigde Staten en de financiële markten wereldwijd in de ban zijn van de fiscal cliff, heeft Nederland zo zijn eigen economische afgrond: die van de huizenmarkt.

In Amerika gaan op 1 januari strenge en goeddeels willekeurige bezuinigingsmaatregelen in als het land tegen dan geen oplossing vindt voor de snel stijgende staatsschuld. De verwachting is dat zonder oplossing de economie weer in een recessie terechtkomt.

Uitgekleed

In Nederland wordt per 1 januari de hypotheekrenteaftrek voor starters uitgekleed. Waar alle huizenkopers tot eind december een voor 50 procent aflossingsvrije hypotheek mochten nemen, moeten starters hun hypotheek voortaan in dertig jaar volledig aflossen. Anders vervalt hun renteaftrek.

Dat leidt tot een sterke stijging van de maandlasten. Economen verwachten dat de huizenprijzen, die toch al sterk zijn gedaald, nog veel harder gaan dalen.

Valreep

Net als in de Verenigde Staten worden op de valreep allerlei, vaak paniekerige plannetjes voorgesteld, en deels ingevoerd, om de schade te beperken. Als hun carrièreperspectief er goed uitziet, mogen starters per 1 januari ietsje meer lenen, bepaalde minister van Wonen Stef Blok (VVD) eerder deze week.

Econoom Lans Bovenberg, een van de bedenkers van het plan om de aflossingsvrije hypotheek te beperken, kwam vorige week met zijn eigen reparatie – waar vervolgens de grootbanken deze week mee aan de haal gingen. Laat starters hun hypotheek niet in 30 jaar, maar in 40 jaar aflossen. Dat verlaagt weer de maandlasten.

Lapmiddelen

Foute maatregelen repareren met lapmiddelen is een slecht idee. Hoezo, plots dan maar een hypotheekrenteaftrek van 40 jaar? Door de stapeling van regels ontstaat bovendien een log, complex en voor de Belastingdienst steeds moeilijker uitvoerbaar systeem. Naderhand zouden wellicht weer nieuwe reparaties nodig zijn.

Terugdraaien van het onverstandige beleid zou meer voor de hand liggen, en is het makkelijkst uit te voeren. Maar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) laat vandaag in de Volkskrant weten geen enkele grote aanpassing aan de nieuwe regels te zien zitten.

Boos

Niet dat de maatregelen die in januari ingaan niet slecht zijn voor de huizenmarkt. Maar als Nederland de hypotheekrente niet aanpakt, wordt de Europese Commissie boos.

Dus: liever de huizenmarkt in de afgrond storten, en dan maar even kijken hoe het alle huizenkopers en de hele Nederlandse economie vergaat, dan Brussel boos maken. Schande.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.