economie

Minister Dijsselbloem: geen soepelere hypotheekregels

27 december 2012Leestijd: 1 minuut

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) voelt er niets voor om de strengere hypotheekregels die op 1 januari ingaan te versoepelen. Dijsselbloem vreest voor de reactie van de Europese Commissie als Nederland niet strenger wordt.

‘Dat moeten we gewoon niet doen,’ zegt de minister donderdag in een interview met de Volkskrant.

Briefje

Onder meer de Eerste Kamer roept Dijsselbloem op af te zien van de verplichting om in de loop van dertig jaar de hele woninglening af te lossen. Dat zou maximaal de helft moeten zijn.

Dijsselbloem zegt dat eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) het hier niet mee eens zou zijn. ‘Ik geef u op een briefje dat als de begrotingscommissaris dat hoort, hij zegt: “Nederland stelt de aanpak van zijn onevenwichtigheden weer uit”.’

Rehn is tevreden over de Nederlandse begroting omdat het ‘de juiste structurele economische onevenwichtigheden aanpakt’. Het gaat om de huizenmarkt, arbeidsmarkt en om pensioenen.

Discussie

Dijsselbloem zegt verder dat de eis van de Europese Unie voor maximaal 3 procent begrotingstekort niet in beton is gegoten. ‘De economische omstandigheden zijn verslechterd, in de hele eurozone. Dus dat maakt de discussie misschien anders.’

Volgens Dijsselbloem is het ‘politiek onverstandig’ om nu op de begrotingseisen vooruit te lopen. ‘Het is ook niet in ons belang om die discussie als eerste aan te zwengelen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.