Winst op winst: welke aandelenfondsen scoren goed?

05 februari 2014Leestijd: 2 minuten

Nu de eurocrisis voorbij lijkt en de economie weer aantrekt, scoren aandelenfondsen goed. Welke daarvan presteren het meest consistent?

Dit artikel verscheen op 25 januari in weekblad Elsevier.

In de Top 100 beleggingsfondsen die Elsevier elk kwartaal publiceert, waren per 31 december van 2012 amper 3 van de best presterende 50 fondsen aandelenfondsen. Eind 2013 waren dat er 38 van de 50. Nog eens 5 fondsen beleggen deels in aandelen, deels in obligaties. De eerste weken van 2014 blijft dat beeld overeind: aandelen doen het uitstekend.

Gerede kans dus dat wie in 2013, in beursjargon, ‘in aandelen zat’, tevreden kan terugblikken op het behaalde rendement.

Maar wat betekent dat voor 2014? Op het eerste gezicht weinig natuurlijk. Economen verwachten dat het economisch herstel in 2014 zal doorzetten, en analisten verwachten dat het daarom opnieuw een mooi jaar voor aandelen kan worden. Maar voorspellingen blijven voorspellingen.

De kans bestaat ook dat het economisch toch minder meezit dan verwacht, en dat aandelenkoersen onder druk komen te staan omdat beleggers teleurgesteld op dat nieuws reageren. Of dat beleggers in de loop van het jaar geld weghalen uit ontwikkelde markten en het in opkomende markten stoppen. Daar zit je dan met je in Europa beleggende aandelenfonds.

Toch valt uit de Top 100 wel degelijk veel af te leiden. Zoals: kwaliteit komt altijd bovendrijven, en dat is vooral voor de langetermijnbelegger een erg belangrijk gegeven.

De nummer 2, het Biotechnology Discovery Fund van de grote Amerikaanse vermogensbeheerder Franklin Templeton, doet het al langere tijd behoorlijk. En niet alleen in de lijst. De historische gegevens van het biotechnologiefonds tonen eveneens dat dit fonds het goed doet in vergelijking met andere fondsen met dezelfde specialiteit.

Let wel op: beleggen in zo’n zogeheten themafonds, dat zich richt op één bedrijfssector, kent daardoor bovengemiddelde Opvallend is ook de prestatie van het ING Luxury Consumer Goods Fund. Producenten van luxeartikelen doen het goed op de beurs, nu ook in opkomende markten volop producten van bedrijven als Louis Vuitton en auto’s als Jaguar worden gekocht. Maar dit fonds van bankverzekeraar ING presteert opvallend consistent: het fonds hoort sinds 2012 kwartaal na kwartaal bij de best presterende fondsen.

Ook enkele van de slechtst presterende fondsen blijken dat consistent te doen: de fondsen van vermogensbeheerder Intereffekt uit Joure bungelen net als afgelopen jaar onderaan. Langetermijnbeleggers kunnen daar maar beter niet instappen.

Opgemerkt zij ook de wel erg slechte prestatie van het vastgoedfonds van goededoelenbank Triodos. Dit vastgoedfonds, dat investeert in duurzame kantoren en winkels, moet het in elk geval niet hebben van duurzaam rendement. De afgelopen drie jaar ging er jaarlijks gemiddeld 15 procent van de waarde af.

Bekijk de Top 100: