Stelling van de dag

‘Moskeeën moeten worden beschermd tegen aanslagen’

15 maart 2019

Moskeeën reageren vrijdagochtend geschokt en verslagen op de aanslag op moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, waarbij tot nu toe zeker 49 doden zijn gevallen. De Blauwe Moskee in Amsterdam pleit naar aanleiding van de terreuraanslag voor beveiliging voor islamitische gebedshuizen.

‘We zijn vandaag enorm geschrokken door de verschrikkelijke barbaarse terroristische aanslag op de twee moskeeën in Nieuw-Zeeland,’ schrijft de Blauwe Moskee op Facebook. ‘Dit is een aanslag op ons allemaal. Wij roepen de autoriteit op om de moskeeën te beschermen tegen deze terroristen.’ In tientallen Nederlandse moskeeën worden tijdens het vrijdaggebed de slachtoffers van de aanslag in Christchurch (hierover later vandaag meer) herdacht.

#Persbericht 15 maart 2019. We zijn vandaag enorm geschrokken door de verschrikkelijk barbaarse terroristische…

Posted by ‎De Blauwe Moskee المسجد الأزرق‎ on Friday, March 15, 2019

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Joodse instellingen in Amsterdam sinds 2014 beveiligd

Ook de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland hoopt op meer aandacht voor de beveiliging van moskeeën. Eind januari kondigde burgemeester Femke Halsema aan dat ze op korte termijn met maatregelen komt om de islamitische instellingen te beveiligen, omdat de kans op een aanslag reëel wordt geacht. Joodse instellingen worden in de hoofdstad al sinds 2014 beveiligd. Frankrijk heeft de bewaking bij moskeeën opgevoerd, maakte minister van Buitenlandse Zaken Christophe Castaner vrijdagochtend bekend.

De afgelopen jaren zijn diverse keren Nederlandse moskeeën geïntimideerd en aangevallen, maar van een dodelijke aanslag is tot dusver nooit sprake geweest. In februari 2016 gooiden vijf mannen molotovcocktails naar een moskee in Enschede, in juni 2017 ontving de As-Soennah-moskee in Den Haag een brief waarin werd gedreigd met een aanval met een vrachtauto.

Islamorganisaties en DENK: bescherm moskeeën na ‘aanslag’ Pegida

Twee weken geleden plaatste anti-islambeweging Pegida een beledigend spandoek en een pop die de profeet Mohammed moest voorstellen bij de Haagse moskee. Islamitische organisaties beschouwden dat als een aanslag, en eisten meer bescherming. De partij DENK deed eenzelfde oproep in Kamervragen.

Wat vindt u? Moeten moskeeën inderdaad bescherming krijgen tegen aanslagen, bijvoorbeeld door gewapende politieagenten? Of is daarvoor de dreiging tegen islamitische gebedshuizen in Nederland niet groot genoeg? Praat mee. Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.