nederland

‘Terreur’: lange celstraffen voor brandstichting moskee

27 oktober 2016

Vijf rechts-extremistische mannen zijn veroordeeld tot vier jaar cel voor het gooien van twee molotovcocktails op een moskee in Enschede. De rechter oordeelt dat het gaat om een terroristische daad, ondanks dat de poging tot brandstichting mislukte.

In februari dit jaar besloten vijf mannen uit Enschede in een opwelling om een aanslag te plegen op een moskee in de stad. De mannen vulden twee bierflesjes met brandbare vloeistof en reden naar het gebedshuis. Drie van de mannen stapten uit en gooiden de brandbommen tegen de gevel.

De aanslag verliep niet zoals gepland. Een van de molotovcocktails wilde geen vlam vatten, de ander beschadigde vooral het grasveld voor de moskee. Er waren zo’n dertig mensen in de moskee, niemand raakte gewond.

‘Grote angst teweeggebracht’
Desondanks eiste het Openbaar Ministerie vorige maand tot vier jaar celstraf tegen de daders, en de rechter ging daar donderdag in mee. Een van de verdachten, Raymond S. (34), toonde berouw en kreeg in ruil daarvoor twee jaar voorwaardelijke celstraf. De anderen kregen één jaar voorwaardelijk.

De advocaten betoogden dat het niets meer was dan een knullige actie van boze burgers, maar de rechter oordeelt dat er sprake was van een terroristische aanslag. ‘Door op deze wijze hun rechts-extremistische en racistische gedachtengoed uit te dragen, hebben zij een grote angst teweeg gebracht. Zowel bij de moskeegangers te Enschede in het bijzonder als bij de Nederlandse moslimgemeenschap in het algemeen’, schrijft de rechtbank in Almelo.

Hoge straffen voor terreurdaad
De mannen hadden aantoonbaar extreemrechtse ideeën en waren lid van de club ‘Demonstranten tegen gemeenten’. Met de bomaanslag wilden ze de gemeente Enschede bang maken, en zo plannen voor een nieuw asielzoekerscentrum tegenhouden. Volgens de rechtbank verheerlijkten de mannen Adolf Hitler en geloofden zij in de superioriteit van het blanke ras.

Het vonnis is bijzonder, want het is niet eerder voorgekomen dat een anti-islammisdrijf wordt aangemerkt als terreur,  zegt advocaat Michiel Pestman tegen De Volkskrant. Daardoor zijn de straffen relatief hoog, zegt Pestman. ‘Het zou me verbazen als de verdachten zich hierbij neerleggen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.