nederland

Extra beveiliging bij Joodse instellingen in Amsterdam

05 juni 2014

Joodse instellingen in Amsterdam krijgen tijdelijk aanvullende beveiliging. Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat er aanslagen worden voorbereid, volgt de gemeente het advies op van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam schrijft dat donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

Veiligheid

Van der Laan schrijft dat de maatregelen los staan van wat de Joodse gemeenschap zelf doet om ‘haar weerbaarheid en veiligheid te vergroten’. Over de aard en omvang van de beveiligingsmaatregelen gaat de gemeente in gesprek met de Joodse gemeenschap.

De NCTV zegt dat ook al zijn er geen concrete aanwijzingen, een aanslag op Joodse instellingen is wel voorstelbaar. Daarom adviseert hij om tijdelijk extra beveiliging in te schakelen.

Brussel

De discussie over beveiliging van Joodse instellingen in Nederland is weer volop losgebarsten na de aanslag op het Joods Museum door een teruggekeerde Syriëganger in Brussel. Joodse objecten in Amsterdam worden al beveiligd, maar draaien zelf op voor de kost.

De Joodse gemeenschap zou liever zien dat de overheid deze kosten op zich neemt, maar het kabinet geeft niet thuis. Voor de kosten van deze extra beveiligingsmaatregelen overlegt de gemeente met het Rijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.