politiek

PvdA zet Judith Merkies uit delegatie in Europees Parlement

14 januari 2014Leestijd: 2 minuten

De PvdA zet Judith Merkies uit de delegatie in het Europees Parlement. De twee overige PvdA-europarlementariërs hebben bij het partijbestuur een verzoek ingediend om Merkies’ lidmaatschap te beëindigen.

Thijs Berman en Emine Bozkurt willen met onmiddellijke ingang de samenwerking met Merkies stopzetten. ‘Merkies heeft volgens Berman en Bozkurt bestaande afspraken over financiële bestedingen geschonden, waardoor er onvoldoende vertrouwen is voor verdere samenwerking,’ schrijft de PvdA in een persverklaring.

Eerherstel

Volgens de twee heeft Merkies haar advocatenkosten van 31.000 euro voor een kort geding buiten hun medeweten om uit het budget van de PvdA in Brussel betaald.

Merkies spande in november dat kort geding aan tegen het PvdA-bestuur. Zij eiste eerherstel, nadat partijvoorzitter Hans Spekman haar had verweten dat ze niet integer was geweest met het terugbetalen van te veel ontvangen onkostenvergoedingen voor haar werk in het Europees Parlement. Zij verloor de rechtszaak.

In beraad

Het partijbestuur van de PvdA heeft het verzoek van Berman en Bozkurt inmiddels in overweging genomen, aldus een woordvoerder. De commissie integriteit wordt gevraagd om zo snel mogelijk een advies uit te brengen.

Mocht kloppen wat Berman en Bozkurt Merkies verwijten, dan heeft zij tegen de afspraken van de Brusselse PvdA in gehandeld, zegt de woordvoerder.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.