Hans Spekman en Judith Merkies komen er samen niet uit

19 november 2013Leestijd: 2 minuten

De PvdA en europarlementarier Judith Merkies (PvdA) zijn er niet in geslaagd hun onderlinge conflict over te veel ontvangen onkostenvergoedingen op te lossen. Een kortgedingrechter zal zich nu op 29 november over de kwestie uitspreken.

Dat heeft een woordvoerder van PvdA-voorzitter Hans Spekman dinsdagavond laten weten. Volgens hem gaat de PvdA de kortgedingzaak met vertrouwen tegemoet.

De rechtbank in Amsterdam had de twee partijen tot dinsdagmiddag 17.00 uur de tijd gegeven om samen uit het conflict te komen, maar dat is niet gelukt.

Kort geding

Europarlementariër Merkies eist in het kort geding eerherstel, nadat Spekman haar had verweten dat ze niet integer was geweest met het terugbetalen van te veel ontvangen onkostenvergoedingen voor haar werk in het Europees Parlement.

Merkies mocht van het partijbestuur van de PvdA niet meedoen aan de interne verkiezing voor een nieuwe Europese lijsttrekker binnen de PvdA omdat ze niet zou voldoen aan de juiste ‘profielschets’.

Dagvergoedingen

De advocaat van de PvdA zegt in het kort geding dat Merkies de dagvergoedingen die ze kreeg wilde houden en dat ze die verschillende keren probeerde aan te wenden voor een woning in Nederland of voor een extra medewerker.

Het conflict draait om een interne afspraak binnen de PvdA, dat europarlementariërs die in Brussel of Straatsburg wonen, niet meer dan een derde van de dagvergoeding mogen houden. De rest moeten ze terugstorten. Volgens die berekening kreeg Merkies van juli 2009 tot eind 2012 ruim 84.000 euro onkostenvergoeding te veel voor haar werk in het Europees Parlement. Ze betaalde het geld afgelopen juli terug. Spekman stelt dat het geld weliswaar is teruggestort, maar dat dat wel 4 jaar heeft geduurd.