PvdA krijgt permanente commissie voor integriteit

09 december 2013Leestijd: 2 minuten

Leden en bestuurders van de Partij van de Arbeid die interne regels schenden, kunnen in de toekomst te maken krijgen met de commissie integriteit. De commissie moet een advies geven aan het partijbestuur.

De instelling van een permanente commissie integriteit is een van de uitkomsten van een onderzoek van een werkgroep die maandag de resultaten presenteerde.

Verklaring

‘Van een partij die eerlijk delen hoog in het vaandel heeft staan, mag worden verwacht dat haar vertegenwoordigers daar ook zelf naar handelen,’ staat in een verklaring op de website van de PvdA. De werkgroep is vorig jaar opgericht op verzoek van PvdA-voorzitter Hans Spekman.

Het is de bedoeling dat de commissie gevraagd en ongevraagd advies geeft aan het partijbestuur. Ook wordt de interne partijcode, de Erecode, aangepast. Deze zou door politieke vertegenwoordigers en bestuurders moeten worden ondertekend als zij een ambt aanvaarden.

Spekman zegt dat de commissie nodig is om ‘uit de hectiek van de dag te stappen’ wanneer onderzoek nodig is. ‘We zijn elkaar aan het opjagen in dit land, waar je helemaal niet goed van wordt,’ zei Spekman in televisieprogramma Pauw & Witteman.

Declaraties

De PvdA heeft de afgelopen periode te maken gehad met een reeks affaires. Co Verdaas moest na slechts een maand zijn functie als staatssecretaris neerleggen, vanwege onrechtmatige declaraties.

Onlangs spande Europarlementariër Judith Merkies een kort geding aan tegen de partij. Zij kreeg een reiskostenvergoeding, waarvan zij een deel moest storten in de partijkas, maar Merkies deed dit te laat. Ze eiste eerherstel, maar werd door de rechter niet in het gelijk gesteld.