Judith Merkies mag van PvdA geen lijsttrekker worden

25 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

De onlangs in opspraak geraakte PvdA’er Judith Merkies is niet langer kandidaat-lijsttrekker voor haar partij bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei volgend jaar. Het partijbestuur heeft haar laten weten dat zij niet mee mag doen aan de interne verkiezingen.

De sociaal-democraten willen ‘schoon schip’ maken en ‘een geheel nieuwe delegatie’ naar het Europees Parlement sturen, meldt Merkies vrijdag.

Brief

In een brief aan de leden schrijft PvdA-voorzitter Spekman dat het partijbestuur ‘helaas’ het besluit moest nemen om Merkies niet toe te laten tot de verkiezingsprocedure.

Judith Merkies voldoet volgens de adviescommissie onder leiding van oud-fractievoorzitter van de PvdA Job Cohen ‘op het gebied van samenwerking niet aan de profielschets’.

Onkostenvergoeding

Merkies ontving van juli 2009 tot eind 2012 ruim 84.000 euro onkostenvergoeding te veel voor haar werk in het Europees Parlement. Ze betaalde het geld afgelopen juli terug.

Spekman zegt dat het geld weliswaar is teruggestort, maar dat dat wel vier jaar heeft geduurd. Dat feit heeft volgens meegespeeld in de beslissing om Merkies niet toe te laten tot de lijsttrekkersverkiezingen.

‘Het partijbestuur rekent het Merkies aan hoe zij is omgegaan met afspraken waarvoor zij heeft getekend en die de partij van belang vindt,’ zegt de voorzitter.

Moeizaam

Spekman verwijst in zijn brief verder naar de zeer moeizame samenwerking tussen de PvdA’ers in het Europees Parlement de afgelopen jaren.

De adviescommissie oordeelde hard over de rol die Judith hierin heeft gespeeld en wees het partijbestuur op de ‘daarmee gepaard gaande risico’s’.

Nadat bekend werd dat Merkies af was gevallen, maakte de PvdA de overige kandidaten die wel zijn goedgekeurd door de adviescommissie bekend. Dat zijn Robbert Baruch, Bernard Naron, Zita Schellekens en Paul Tang. PvdA-leden kunnen zich tussen 18 en 26 november uitspreken wie van hen de lijsttrekker moet worden.