Eigen bijdrage verpleeghuis op losse schroeven door box 3-uitspraak

04 februari 2022Leestijd: 3 minuten

De Hoge Raad maakt met zijn vernietigende uitspraak over het sinds 2017 geldende stelsel van vermogensrendementsheffing (box 3) ook de eigen bijdrage voor de verpleegzorg aanvechtbaar, schrijft Jeroen van Wensen.

De vermogenstaks, de belasting in box 3, is afgeschoten door de hoogste rechters, omdat de fictieve rente die de fiscus hanteert om vermogensinkomsten te berekenen, te veel afwijkt van de werkelijke rente. Daarom moet er ook een streep door de eigen bijdrage voor de verpleegzorg, zeggen fiscalisten. Want ook de eigen bijdrage is gebaseerd op een fictieve rente.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De eigen bijdrage

Pieter Spooren (54), fiscalist bij HLB Witlox Van den Boomen, windt er weinig doekjes om. ‘Als de belasting over een fictieve rente in strijd is met het Europees mensenrechtenverdrag, dan is de eigen bijdrage voor de verpleegzorg dat ook.’

AOW en pensioen tellen mee en  vermogensinkomsten zoals rente ook. Maar net als bij de afgeschoten vermogenstaks geldt ook hier dat niet de werkelijke rente als uitgangspunt dient, maar een fictieve rente.Voor de eigen bijdrage die je moet betalen voor de verpleegzorg – de Wet langdurige zorg (Wlz) – geldt dat de hoogte afhankelijk is van het inkomen en eigen vermogen.

Het CAK, de instantie die de eigen bijdrage vaststelt, moet rekenen met een rente van 4 procent per jaar.

Eigen bijdrage drie keer zo hoog

‘Stel dat de rente over 480.000 euro spaartegoed een half procent bedraagt, dan is het werkelijke inkomen uit vermogen 2.400 euro per jaar,’ rekent Spooren voor. Maar door het hogere fictieve rendement te gebruiken van 4 procent, komt de vermogensinkomensbijtelling uit op 19.200 euro.

En dat heeft grote financiële gevolgen, want door uit te gaan van een fictieve rente valt de eigen bijdrage voor de verpleegzorg bijna drie keer zo hoog uit. Spooren: ‘De eigen bijdrage die hoort bij 19.200 euro is ruim boven de 2.100 euro per maand. Terwijl de eigen bijdrage die hoort bij 2.400 euro vermogensinkomensbijtelling iets meer dan 800 euro per maand is.’

Het zijn bedragen die de box 3-perikelen er bijna bij doen verbleken. In dit geval levert de fictieve rente een financieel nadeel op van 1.300 euro per maand, of 15.600 euro per jaar.

Hoge eigen bijdrage onder druk

De Hoge Raad liet zich al eerder negatief uit over het vaste, fictieve rendement van 4 procent dat in de inkomstenbelasting voor vermogen is gehanteerd. Daarover liggen ook rechtszaken van spaarders te wachten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Per 2017 is het fictieve rendement afhankelijk gemaakt van de hoogte van het vermogen. Maar ook daarmee ging de Hoge Raad niet akkoord.

‘Het ligt in de lijn der verwachting dat 4 procent fictieve rente voor de bepaling van de hoogte van de eigen bijdrage voor de verpleegzorg om dezelfde reden niet in stand kan blijven,’ zegt Spooren.

Meer informatie over de te hoge belasting op vermogen vindt u hier.