Uitkering Premium Corner

Het verpleeghuis en de AOW-valkuil

21 oktober 2021

Als een van de partners naar een verpleeghuis moet, kunnen beiden kiezen voor een hogere AOW-uitkering. Maar dat kan zeer nadelig uitpakken. ‘Ik heb er te veel in de AOW-valkuil zien donderen.’

Met over de honderdduizend leden en meer dan tienduizend vrijwilligers, is KBO-Brabant een van de grootste ouderenorganisaties. Het adviseren van ouderen bij financiële zaken rond de zorg, vormt een belangrijke activiteit van de vereniging. EW sprak op het hoofdkantoor van KBO-Brabant in Den Bosch met het gloednieuwe Wlz-team, vernoemd naar de Wet op de langdurige zorg – en opgericht om mensen te behoeden voor de valkuilen in die wet.

Wet op de langdurige zorg en het keuzemoment voor de AOW

De Wet op de langdurige zorg komt om de hoek kijken wanneer ‘de zorgvraag’ intensief wordt, en er geen kans meer bestaat op herstel. Dementie is daarvan het bekende voorbeeld. Wanneer de dementerende niet meer thuis kan wonen, zit er weinig anders op dan een verhuizing naar het verpleeghuis. ‘Als je partner het huis uit moet, dan levert dat veel stress op. Daar komt nog stress over de financiën bij,’ zegt teamlid Els Bekers (71), die tot aan haar pensioen boekhouder is geweest.

 

Voor het verpleeghuis geldt een eigen bijdrage, die tussen 0 en 2.500 euro per maand ligt – en lastig te berekenen valt. ‘Bij gehuwde en samenwonende AOW’ers ontstaan vaak de problemen,’ zegt Theo van Hamond (75), initiator van het Wlz-team. Wanneer een van de partners terechtkomt in een verpleeghuis, kunnen beide partners kiezen: ‘Wil ik de AOW voor gehuwden van afgerond 10.000 euro bruto per jaar per persoon? Of kies ik voor de alleenstaanden-AOW van 15.000 euro bruto per jaar per persoon?’ zegt Van Hamond. ‘De valkuil is dat mensen op het formuliertje van de Sociale Verzekeringsbank te snel de alleenstaanden-AOW aankruisen.’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Door meer geld in de AOW-valkuil

Die 5.000 euro extra AOW per persoon per jaar kan namelijk heel duur uitpakken. Door de keus voor de alleenstaanden-AOW is de eigen bijdrage voor het verpleeghuis niet meer gebaseerd op het inkomen en vermogen van beide partners, maar alleen op dat van de partner die is opgenomen in het verpleeghuis. De partners worden als het ware als een gescheiden stel gezien. ‘Bij mijn leeftijdgenoten komt het meestal voor dat de vrouw naast de AOW slechts een klein pensioentje heeft opgebouwd. Die mevrouw betaalt voor het verpleeghuis een eigen bijdrage die is gebaseerd op haar lage inkomen. Zo rond de 700 euro per maand,’ zegt Van Hamond. De keuze voor een alleenstaanden-AOW pakt in dat geval goed uit.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.